Hopp til innhold

Fagstoff

Smiing

Å smi er å gi et metall ei ny form ved hjelp av hammerarbeid. Du jobber plastisk med metallet. Hammerslagene dytter på metall-krystallene, slik at du kan plassere dem i forhold til hverandre. I filmen viser Camilla Johansen kaldsmiing. Det vil si å smi uten å varme opp arbeidsstykket.

Verktøy

Smihammer

Du må ha en kraftig hammer for å forplante slaget igjennom materialet. En smihammer er en 400–750 gram tung hammer med en flat ende på hammerhodet. Metallet drives ut til alle retninger på grunn av den flate forma. På den andre sida av hammerhodet er formen avrundet. Større materialtykkelse krever en tyngre hammer.

En smed bruker smihammer til å forme metall på en ambolt. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Ambolt

Ambolten er underlaget vi smir på. Den er et benkeverktøy som finnes i mange størrelser og varianter, alt etter hva den skal brukes til. På arbeidsbenken har vi gjerne små ambolter i herdet stål.

En typisk ambolt er en jernkloss med en stor og solid kjerne, flat bane på midten og horn på sidene. Det ene hornet er avrundet, slik at du kan bruke det til å smi buer og ringer. Det andre hornet er firkantet med rette kanter og egner seg til å smi kanter og hjørner. Noen ambolter har hull til å feste verktøy i.

Mann holder handa si i en ambolt. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Det er viktig at ambolten er polert opp slik at metallet flyter best mulig utover når det blir smidd. Pass på at det ikke kommer rusk eller støv imellom når du jobber med metallet. Det kan lage striper som blir slått inn i metallet.

Relatert innhold

Filing er en teknikk som brukes for å stramme opp overflater og buer. Filteknikken brukes også for å tilpasse deler som skal monteres sammen.

Smergelpapir er et papir eller lerret med slipemiddel som brukes til å pusse og polere metall. Teknikkene for å smergle og file er ganske like.

CC BY-SASkrevet av Geo von Krogh, Øystein Johan Østby og Pål Atle Lystad. Rettighetshaver: Solum Bokvennen
Sist faglig oppdatert 04.02.2021

Læringsressurser

Teknikker i metallarbeid