Hopp til innhold

Fagstoff

Sølvsmed

En sølvsmed designer, produserer og restaurerer sølvgjenstander som lysestaker, krus, fat og sølvkanner.
Fire sølvlysestaker i ulike høyder. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Sølvsmed

Sølvsmeden lager og reparerer større gjenstander i sølv ved hjelp av tradisjonelle teknikker. Siden smykkeprodusenter ofte kaller seg sølvsmeder, kan det være en viss forvirring knyttet til hvilke håndverkere som gjør hva. En sølvsmed jobber med teknikker for å framstille større varer som boller, lysestaker og bestikk.

Sølvplate formes ved hjelp av hammerarbeid. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

En sølvsmed kalles også korpussølvsmed. Hule gjenstander eller korpus lages ved at sølvet hamres ut til ønsket form eller at metalldeler loddes sammen.

En del kunstnere som har utdanning som sølvsmed, lager unika-produkter. Det vil si at de bare lager ett eksemplar av produktet.

Som sølvsmed trenger du kunnskap om materialer, stilarter og fagets egenart.

Utdanning

Utdanningen for å bli sølvsmed er to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Det første året tar du Vg1 håndverk, design og produktutvikling eller Vg1 teknologi- og industrifag. Det andre året velger du Vg2 gull- og sølvsmedhåndverk. Etter to år i lære i sølvsmedfaget kan du ta svennebrev. Dersom du ønsker å ta videreutdanning etter å ha fått nok praksis, kan du også ta mesterbrev i sølvsmedfaget.

Sølvvase med organisk form. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Relatert innhold

Gullsmeder designer og lager eller reparerer smykker og andre gjenstander i edelt metall, gjerne med edelsteiner og perler.

CC BY-SASkrevet av Kristine Kandal-Ilagsmoen og Inger Gilje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 25.03.2021

Læringsressurser

Metallhåndverk