Hopp til innhold

Fagstoff

Italia

Ciao! Pizza, pasta, olivenolje, pesto og mozzarella er bare av noe av det du kanskje forbinder med skoen i Middelhavet: Italia. Dette er retter og produkter som har utviklet seg gjennom historien.
Italias flagg. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Det italienske kjøkkenet

Som i de fleste andre land er matkulturen i Italia et resultat av historiske hendelser og geografiske betingelser. Det er store regionale forskjeller innenfor det italienske kjøkkenet. Italia er et langstrakt land, med klimatiske forskjeller mellom de ulike områdene. Det er derfor naturlige skiller for hva som kan dyrkes, og hvordan rettene blir laget.

I det nordlige Italia finner vi et kjøligere og fuktigere klima som gir gode betingelser for kvegdrift. Det er derfor stor meieriproduksjon i området, og den velkjente parmesanosten produseres her. Det blir brukt mye smør, fløte og ost i matlagingen. Det dyrkes også mye kornvarer som ris og mais, og risotto og polenta er velkjente retter her. Nord-Italia har gjerne tradisjon for å bruke råvarer som kalvekjøtt, poteter, klippfisk, pølser, nøtter, olivenolje og trøfler.

I det sørlige Italia hvor sola varmer mer, finner vi mer middelhavspreget mat: oliven, sitrustrær, tomater i alle fasonger og auberginer. I Sør-Italia brukes også mye kapers, ansjos, sardiner, tunfisk, artisjokker og hvitløk.

Kjærlighet for mat

Italienerne er kjent for sin kjærlighet til god mat og vin, og de er svært stolte av maten sin. Det sosiale aspektet ved et måltid er viktig, og mat og vin er forbundet med det å være sammen og bruke god tid til å prate og spise.

Oppskriftene du kjenner til fra Italia i dag, har gått i arv fra generasjon til generasjon. Også teknikkene går i arv, og slik lever de vellagede rettene videre.

Italienerne er opptatt av gode råvarer og kjøper gjerne råvarer som er dyrket lokalt og kjøpt på lokale matmarkeder. Rettene som vi kjenner til i dag, som pizza og pasta, er for italienere svaret på velsmak og enkelhet. Ukompliserte retter med gode, enkle smaker laget av råvarer av høy kvalitet. Dette gjenspeiler italienernes jordnære kultur.

Italiensk vin

Italia er en av verdens største vinprodusenter. Hver region i Italia har sin drue og sin måte å lage vin på, og Italia er det landet i verden som dyrker mest druer. Viktige regioner for kvalitetsvin er Piemonte, Toscana, Veneto og Puglia. Vin er en helt naturlig del av det tradisjonelle italienske måltidet.

Kaffe

Verden elsker kaffe! Bare se på oss nordmenn – alltid en kopp i hendene. Det startet ikke i Italia, men det første "kaffehuset" etablerte seg i Konstantinopel (dagens Istanbul) i 1550. Kjente italienske kaffedrikker er blant annet cappuccino, caffè latte, caffè macchiato og espresso, som for italienerne er synonymt med en vanlig kaffe.

Måltidene

Frokostmåltidet (colazione) er gjerne et veldig enkelt måltid som består av en kaffe og litt hvetebakst.

Lunsjen (pranzo) er gjerne dagens første varme måltid og regnes som et av hovedmåltidene. Italienerne spiser ofte lunsj ute på restaurant eller i kantina hvis jobben har det. Det kan være flere retter eller en rask salat eller sandwich. Hvis man spiser en stor lunsj, blir det gjerne et mindre middagsmåltid og omvendt.

Siden italienerne spiser middag sent på kvelden, har de et mellommåltid før middag som kalles "la merenda".

Middagsmåltidet (cena) er i hovedsak varmt og blir servert sent på kvelden. Det består ofte av flere retter og starter med antipasti (forrett). Dette er ofte en eller flere småretter som spekemat, ost, oliven eller grønnsaksretter. Primo (førsterett) er som regel en pasta- eller risottorett, deretter kommer secondo (andrerett) som er kjøtt eller fisk. Godt hjemmelaget brød serveres som oftest til. Måltidet avsluttes med en dessert (dolce).

Kilder

Nilsen, A. G. & Sundland, K. (2020, 12. juni). Italiensk mat. I Store norske leksikon. https://snl.no/italiensk_mat

SiToscana. (u.å.). Spise ute i Italia – morsomt å oppleve – lurt å gjøre. Hentet 21. april 2021 fra https://sitoscana.no/nyttig/spise-ute-i-italia

Vidunderlig italiensk: En samling med mer enn 100 grunnleggende oppskrifter. (2007). Spektrum Forlag.

Vinmonopolet. (u.å.). Italia. Hentet 21. april 2021 fra https://www.vinmonopolet.no/Land/Italia/c/italia

Vinmonopolet. (u.å.). Slik lages musserende vin. Hentet 21. april 2021 fra https://www.vinmonopolet.no/vmp/content/nylar-om-vin/vinproduksjon/musserende-vin/musserende-vin

CC BY-SASkrevet av Espen Lonkemoen Framås og Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 23.03.2021

Læringsressurser

Internasjonal matkultur