Hopp til innhold

Fagstoff

Spirer

I Asia har spirer, eller spirende frø, vært benyttet som mat i flere tusen år, og spirer har vært kjent i Europa siden 1500-tallet.
Tre typer spirer i hver sin beholder. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Det er flere typer frø som kan benyttes til spiring. Vanligst er mungbønnespirer og alfalfaspirer, men det er også mulig å skaffe spirer av andre typer bønner, erter eller linser, og av såkalte krydderspirer, som er spirer av reddik, sennepsfrø, løk og så videre. Spirer har en sprø konsistens, og de fleste typene har ganske kraftig smak.

Bruksområde

Vi bruker som regel spirer rå, som pynt på smørbrød og i andre retter. I omeletter og salater smaker de deilig. Bønnespirer kan også gis et hurtig oppkok og brukes som tilbehør til kjøtt eller fisk. Bønnespirer passer utmerket til wok, fordi de beholder sin fine, sprø konsistens. De andre spirene passer ikke til oppvarming.

Næringsinnhold

Spirer består av den konsentrerte næringen fra frøet og har et mye høyere innhold av mineraler og vitaminer enn ferdig utviklede planter.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Spirer skal være spenstige og saftrike, og de skal ikke være visne eller for langt utviklet. De skal heller ikke ha mugg eller råte.

Huskelappen

Norsk sesong:

kan kjøpes i butikk hele året

Med andre ord:

engelsk: sprouts, sprouted seeds
tysk: Sprossen
fransk: germes

Lagring:

8 °C i kjøleskap i maks 4 dager

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 17.04.2020

Læringsressurser

Frø og belgvekster