Spirer
Det er flere typer frø som kan benyttes til spiring. Vanligst er mungbønnespirer og alfalfaspirer, men det er også mulig å skaffe spirer av andre typer bønner, erter eller linser, og av såkalte krydderspirer, som er spirer av reddik, sennepsfrø, løk og så videre. Spirer har en sprø konsistens, og de fleste typene har ganske kraftig smak.
Spirer kan kjøpes i butikk hele året. De har begrenset holdbarhet og bør oppbevares i kjøleskap ved 8 grader i maks fire dager.
Vi bruker som regel spirer rå, som pynt på smørbrød og i andre retter. I omeletter og salater smaker de deilig. Bønnespirer kan også gis et hurtig oppkok og brukes som tilbehør til kjøtt eller fisk. Bønnespirer passer utmerket til wok, fordi de beholder sin fine, sprø konsistens. De andre spirene passer ikke til oppvarming.
Spirer består av den konsentrerte næringen fra frøet og har et mye høyere innhold av mineraler og vitaminer enn ferdig utviklede planter.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Spirer skal være spenstige og saftrike, og de skal ikke være visne eller for mye utviklet. De skal heller ikke ha mugg eller råte.
I den korte filmen under kan du lære mer om spirer og få tips til hvordan de kan tilberedes og serveres.
Med andre ord
engelsk: sprouts, sprouted seeds
tysk: Sprossen
fransk: germes