Hopp til innhold
Fagartikkel

Sukkererter

Sukkererter kommer opprinnelig fra Vest-Asia, men dyrkes nå både i Norge, i Europa og i USA. Sukkererter er lysegrønne, flate belger med små, lite utviklede erter i. Konsistensen er sprø, og de er lette å knekke.

Smak og lagring

Hele belgen kan spises, og smaken er god og søt. Mange tout som de heter på fransk, betyr "spis alt". Sukkererter er den varianten friske erter som omsettes mest her hos oss.

Den norske sesongen strekker seg fra juli til august, men de er tilgjengelige i butikk hele året. Sukkererter bør oppbevares mellom 2 til 4 grader i kjøleskap, helst i plastpose eller tett plastboks.

Bruksområde

Sukkererter brukes mest rå i salater eller som snacks. Stilken og strengelen som ertene henger i, fjernes før bruk. Sukkererter kokes forsiktig i ca. 2 minutter, slik at de fortsatt er sprø, og serveres som delikat tilbehør til fjærfe- og kjøttretter. De egner seg også godt i wok og stuet sammen med gulrøtter, for eksempel servert til spekeskinke.

Kvalitetskrav

Sukkererter skal være hele og saftrike og uten eller mugg. Fargen skal være friskt grønn.

Næringsinnhold

Erter og andre belgvekster inneholder mye proteiner og er derfor en viktig del av et vegetarisk kosthold hvor belgfrukter erstatter kjøtt som primærkilde for proteiner. De inneholder vitamin A, B, C og K og mineralene fosfor, jern og kalium samt kostfiber. Sukkererter spises med belg og inneholder dermed mer vann og mindre konsentrert energi og vitaminer enn friske, grønne erter.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Film om sukkerterter

I den korte filmen under kan du lære mer om sukkererter og få tips til hvordan de kan tilberedes og serveres.

Video: Bama / CC BY-NC-ND 4.0

Med andre ord

engelsk: string pea
tysk: Zuckererbse
fransk: pois mange-tout

CC BY-SA 4.0Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020