Hopp til innhold

Fagstoff

Erter og bønner

Erter og bønner er en voksende varegruppe i Norge. Friske erter og bønner spises med eller uten belg og inneholder mer proteiner enn andre grønnsaker. Smaken er som regel mild med en undertone av sødme.
 Store, lyse bondebønner og små, grønne reddikbønner. Foto.

Bønner kommer opprinnelig fra Peru, der inkafolket dyrket flere sorter. Fra 1600-tallet kjenner vi til dyrking av bønner i Norge. På den tida var det bare de tørkede frøene som egnet seg som mat. Seinere er det utviklet sorter hvor de umodne skolmene egner seg som grønnsak. Ut fra stadiet bønnene er høstet på, skiller vi mellom frøbønner (tørre bønner, brune og hvite bønner) og skolmbønner. I Norge dyrker vi mest skolmbønner. Det meste som dyrkes, går til hermetisk produksjon, men en stadig voksende del omsettes også som friske grønnsaker. De mest kjente variantene er aspargesbønner, brekkbønner, snittebønner og voksbønner. Bondebønner, også kalt hestebønner, er en variant der bare frøene spises, og ikke hele belgen.

Bruksområde

En bolle med gule erter bløtlegges. Foto.

Bønner er grønnsaker som er lette å tilberede. De kan kokes, smørdampes, stues eller tilsettes gryteretter. Bønner er deilig som grønnsak til kjøtt- og fiskeretter. Bruksområdene varierer noe mellom de forskjellige variantene.

Næringsinnhold

Bønner er mager kost, men de er rike på mineraler og vitaminer. De inneholder også protein. For vegetarianere er bønner et viktig proteintilskudd. Bønner kombinert med brød, korn eller pasta gir like god proteinkvalitet som kjøtt og fisk.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Bønner av alle sorter skal ha sprø, saftige belger (skolmer) som lett kan knekkes. De må være tilstrekkelig utviklet og reine på farge, uten brune flekker. Skolmene skal ikke være slappe. Bønner skal være friske, reine og fri for fremmed lukt og smak.

Huskelappen

Med andre ord:

latin: Pisum, Phaseolus
engelsk: beans and pees
tysk: Bohnen und Erbsen
fransk: les haricots et les pois verts

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020

Læringsressurser

Frø og belgvekster