Hopp til innhold

Fagstoff

Mais

Mais slik vi kjenner den i dag, er umodne korn som sitter festet til kolben på maisplanten. Dette er en kornplante som stammer fra Sør-Amerika. Den var en viktig matkilde for urfolkene på det amerikanske kontinentet.
Åpne bilde i et nytt vindu

Maiskolben består av tettpakkede gule kjerner som vokser på rekke rundt en stokk. Ytterst finner vi et svøp av grønne dekorative blader. Maiskolben høstes når kjernene er godt utvokste, fargen er gul og innholdet er hvitt og flytende. Saften i kjernen kan ligne på melk, og smaken er søt og mild.

I Norge har vi noe produksjon av mais. Bare en liten del av dette går gjennom varehandelen. Mesteparten går til selvplukk. Etter at maisen er høstet, omdannes sukkeret i den til stivelse. Den bør derfor lagres så kort tid som mulig.

Kvalitetskrav

Maiskolber skal ha tettpakkede og fullt utviklede kjerner med frisk og jevn gul farge uten tegn til skader eller råte. Kjernene bør være myke slik at den melkelignende saften lekker ut når du presser en kjerne mellom fingrene. Er maisen dekket med blader, er dette bare en fordel. Bladene beskytter kjernene, hindrer uttørking og bidrar til at maiskolben ser dekorativ ut.

Bruk

Før bruk må maiskolben renses for dekkblad og skylles i kaldt vann. Er maiskolben helt nyhøstet, kan den spises . Vanligvis kokes maisen i ca. 10–12 minutter i usaltet vann. La vannet renne av, og server deretter med smør og krydder. Kokte kjerner kan også serveres i salater eller som grønnsak til varmretter. Mais er nydelig til grilling i folie, men husk å pensle med smør først. Hele maiskolber spiser vi gjerne med egne maisgafler.

Av mais lages også maisolje og mel. Lefser, chips og popkorn lages også av mais.

Oppskrift på grillede maiskolber (Bama).

Næringstabell

Mais har et høyt innhold av karbohydrater og er dermed en energirik grønnsak. Mais inneholder også noe mineraler og protein.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Huskelappen

Norsk sesong:

august–september

Dyrking og salg:

Mais dyrkes i liten målestokk i Norge. På verdensbasis er mais det viktigste kornslaget. Den kan kjøpes fersk eller konservert på boks i butikken.

Med andre ord:

latin: Zea mays
engelsk: maize, corn
tysk: Mais, Kukuruz
fransk: maïs

Lagring:

2–4 ºC i kjøleskap. Fersk mais har kort holdbarhet.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 08.05.2020

Læringsressurser

Frø og belgvekster