Hopp til innhold
Fagartikkel

Råmasser

En råmasse består av mandler, sukker/melis og eggehvite. Marsipan og kransekakemasse er eksempler på råmasse, men også makroner lages av de samme ingrediensene.

Ingredienser i en råmasse

Mandler

Det kan brukes både skåldede og uskåldede mandler i en råmasse. Det er mulig å få kjøpt ferdig skåldede og malte mandler. Hvor stor andel mandler det er i produktet, påvirker konsistens og smak.

Søtstoff

Melis er det mest brukte søtstoffet i en råmasse. Flytende glukose og sukker kan også brukes.

Eggehvite

I produksjon på et kjøkken blir ofte eggehviter til overs. Bruk av eggehviter til produksjon av en råmasse er derfor en fin måte å bruke opp rester på. Eggehviten kan også ha vært fryst før den brukes i en råmasse.

Smakstilsetning

I tradisjonelle råmasser som marsipan og kransekake er det mandel og sukker som er det framtredende i smaksbildet. I makroner brukes smakstilsetninger som sitron, sjokolade og kaffe.

Ferdige produkter

De fleste kjøkken bestiller i dag ferdige kransekakemasser og marsipan. Marsipan finnes i mange forskjellige farger.

Makroner

Makroner er ikke en tradisjonell råmasse, men lages av de samme ingrediensene som kransekaker og marsipan. Makroner kan lages med litt hvetemel i smeten, men også glutenfri, med bare mandelmel.

CC BY-SA 4.0Skrevet av Einar Martin Kålen.
Sist faglig oppdatert 30.10.2020