Hopp til innhold
Oppgave

Oppgave pisket masse

Sukkerbrød og rullekake er eksempler på kaker laget av pisket masse. I en slik masse er det innpisket luft i kombinasjon med bakepulver som gir et luftig bakverk. Det er viktig å ta vare på den innpiskede luften for å få best mulig kvalitet.

I denne oppgaven skal du lage sukkerbrød på tre forskjellige måter: et som lages med vanlig framgangsmåte, et som lages uten bruk av bakepulver, og et hvor egg og sukker varmes forsiktig opp før pisking. Her vil du tydelig se hvor viktig både bakepulver og hvordan du beholder innpisket luft, er for det ferdige resultatet.

Oppgave

  1. Lag de tre forskjellige variantene av sukkerbrød.
  2. Vurder underveis om det er noen forskjell på hvor luftig eggedosisen blir.
  3. Vurder det ferdige produktet. Hvilken variant ble høyest og mest luftig?

Sukkerbrød med bakepulver

Ingredienser

  • 4 egg
  • 100 g sukker
  • 100 g siktet hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker

Framgangsmåte

Forvarm stekeovnen til 170 grader. Pisk egg og sukker til en lys og luftig eggedosis. Sikt i hvetemel, bakepulver og vaniljesukker. Vend massen forsiktig sammen med en slikkepott til melet er godt blandet i eggedosisen.

Smør ei kakeform (21 cm) og hell i deigen. Stryk opp massen slik at innsiden av kakeforma er dekket av kakemassen. Stek til den er lys gyllen, ca. 35 minutter. Avkjøl den varme bunnen opp ned på et bakepapir som du på forhånd har strødd med litt sukker. Dette gjør at du beholder fuktigheten i bunnen, i tillegg til at den blir helt flat på toppen.

PS! Det er viktig å ikke åpne ovnsdøren for tidlig, da vil sukkerbrødet falle sammen.

Sukkerbrød uten bakepulver

Ingredienser

  • 4 egg
  • 100 g sukker
  • 100 g siktet hvetemel
  • 1 ts vaniljesukker

Framgangsmåte

Forvarm stekeovnen til 170 grader. Pisk egg og sukker til en lys og luftig eggedosis. Sikt i hvetemel og vaniljesukker. Vend massen forsiktig sammen med en slikkepott til melet er godt blandet i eggedosisen.

Smør ei kakeform (21 cm) og hell i deigen. Stryk opp massen slik at innsiden av kakeforma er dekket av kakemassen. Stek til den er lys gyllen, ca. 35 minutter. Avkjøl den varme bunnen opp ned på et bakepapir som du på forhånd har strødd med litt sukker. Dette gjør at du beholder fuktigheten i bunnen, i tillegg til at den blir helt flat på toppen.

PS! Det er viktig å ikke åpne ovnsdøren for tidlig, da vil sukkerbrødet falle sammen.

Sukkerbrød med oppvarming av sukker og egg

Ingredienser

  • 4 egg
  • 100 g sukker
  • 100 g siktet hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker

Framgangsmåte

Forvarm stekeovnen til 170 grader. Bland egg og sukker en bolle (eventuelt med litt vaniljestang). Sett bollen i vannbad og rør i blandingen av og til. Dette gjør du til blandingen er varm og sukkeret er oppløst i eggene.

Pisk egg og sukker til en lys og luftig eggedosis. Sikt i hvetemel og vaniljesukker. Vend massen forsiktig sammen med en slikkepott til melet er godt blandet i eggedosisen.

Smør ei kakeform (21 cm) og hell i deigen. Stryk opp massen slik at innsiden av kakeforma er dekket av kakemassen. Stek til den er lys gyllen, ca. 35 minutter. Avkjøl den varme bunnen opp ned på et bakepapir som du på forhånd har strødd med litt sukker. Dette gjør at du beholder fuktigheten i bunnen, i tillegg til at den blir helt flat på toppen.

PS! Det er viktig å ikke åpne ovnsdøren for tidlig, da vil sukkerbrødet falle sammen.

CC BY-SA 4.0Skrevet av Einar Martin Kålen.
Sist faglig oppdatert 04.11.2020