Hopp til innhold

Fagstoff

Fritering

Du har sikkert opplevd lukten av frityr fra et gatekjøkken eller en restaurant. Tanken på noe som er sprøtt og varmt, får fram matlysten. Du kan bruke fritering til flere råvarer enn du kanskje tror.

Fritering eller det å koke i fett med høy varme har eksistert i mange år. Smultgryta som vi bruker når vi lager smultringer, har lange tradisjoner.
Fritering har blitt sett på som en av de vanligste koketeknikkene over hele verden. De fleste matkulturer verden over har sine retter som kommer inn under teknikken fritering.

Riktig temperatur og fett

Fritering skjer som oftest i olje. Da må vi velge en olje som tåler høy temperatur. Rapsolje og solsikkeolje er oljer som egner seg til fritering. Vi kan også bruke animalsk fett til fritering. Smultfett er laget av fettet på grisen.

Bruk riktig temperatur, mellom 180 og 200 grader. Om du friterer på lavere temperatur, vil produktet trekke til seg mye fett fordi det tar lengre tid. Kort tid i varm frityr er altså det ideelle for å oppnå ønsket resultat. For høy temperatur kan føre til at produktet blir brent utenpå og rått innvendig.

De tre metodene for fritering er:

  • fritering naturell
  • fritering av råvare som er dyppet i frityrrøre
  • fritering av panert råvare eller råvare pakket inn i deig
Et stykke med fisk dyppet i frityrrøre stekes i en frityr. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Viktige råd for fritering

Du må tenke sikkerhet når du friterer. Frityroljen kan ta fyr og dermed starte en brann. Ha alltid et lokk eller ullpledd/brannteppe tilgjengelig når du friterer. Om frityren tar fyr, legg lokket/teppet på, og brannen kveles i mangel på oksygen. Du må aldri forsøke å slukke brannen med vann, da dette fører til eksplosjon og alvorlige skader.

Friterer du i en gryte, pass på å ha en stor nok gryte som du maks fyller halvfull før du begynner å friterer. Det samme gjelder en frityrkoker, ikke fyll mer olje enn anvist på frityrkokeren.

Når du friterer naturelle ting, må de være godt tørket. Vann eller annen væske i olje gjør at det spruter og kan koke over.

Bruk stålredskaper som er egnet for høy temperatur. Hold avstand og bruk redskaper med langt skaft, slik at du kan holde deg lengst mulig vekk fra den varme oljen.

CC BY-SASkrevet av Frode Selvaag.
Sist faglig oppdatert 07.12.2020

Læringsressurser

Grunnleggende tilberedningsteknikker