Hopp til innhold

Fagstoff

Ovnsbaking

Å ovnsbake betyr å steke en råvare i tørr varme. Dette foregår i en ovn og variasjonene er mange. Høy varme, lav varme, langtidsbaking og korttidsbaking er alle prosesser som gir vidt forskjellige resultater. Det er som regel råvaren som avgjør hvilken temperatur og stekelengde du bør bruke.

Så å si alt kan bakes i ovn, men det er viktig å kjenne egenskapene til de forskjellige råvarene slik at de får den riktige tilberedingen.

Ovnsbaking av fisk

Hvis fisk får for mye varmebehandling, blir det fort tørt. Dette ønsker du selvfølgelig å unngå, derfor kan det være smart å ha lav temperatur når du ovnsbaker fisk. Det gir mindre intens varme, noe som vil gi en jevnere steking. Dette vil gjøre at du har bedre kontroll, og sannsynligheten er større for at du oppnår et saftige resultat.

Ovnsbaking av kjøtt

Kjøtt er ikke bare kjøtt. De ulike stykningsdelene trenger ulik kjernetemperatur for å oppnå et vellykket resultat. Derfor bør temperaturen i ovnen planlegges nøye. En indrefilet av okse kan du fint ovnsbake på høy temperatur gjennom hele prosessen og oppnå et saftig og mørt resultat. Men tar du for eksempel et stykke høyrygg av okse, som trenger høyere kjernetemperatur, men allikevel ikke må bli tørr, bør du starte med lavere varme i begynnelsen, for så å skru opp temperaturen mot slutten.

Ovnsbaking av grønnsaker

Grønnsaker som bakes i ovn, gir fantastiske smaker. De fleste grønnsaker inneholder naturlig sødme, derfor vil det være mest naturlig å ovnsbake grønnsaker på høy temperatur, slik at disse smakene kommer enda bedre fram. Ovnsbaker du gulrøtter på høy varme, får du ikke bare en ekstra god smak på stekeskorpen, men den naturlige smaken framheves – grønnsaken blir enda mer konsentrert og saftig.

CC BY-SASkrevet av Kjartan Skjelde.
Sist faglig oppdatert 07.12.2020

Læringsressurser

Grunnleggende tilberedningsteknikker