Hopp til innhold

Fagstoff

Oppdekkingsmåter

Det finnes mange måter å dekke et bord på. Linjeoppdekking, gruppeplassering, V-formasjon og diagonal oppdekking er tradisjonelle og vanlige metoder.
Et pent dekket bord med hvit duk, hvite tallerkener, vinglass, og store blomsteroppsatser. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Linjeoppdekking

Bestikket plasseres likt med tallerkenkanten, ca. 1,5–2 centimeter fra bordkanten. Glassene til hovedretten står foran hovedrettens knivspiss, og så plasseres forrettglasset på skrått nedover. Farrisglasset plasseres bak mellom hovedrettglasset og forrettglasset. Dessertglasset plasseres på skrått foran hovedrettglasset.

Tallerkener, bestikk og glass som ligger etter hverandre langsmed ei tenkt vannrett nedre linje. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Gruppeplassering

Denne måten å dekke opp på er smakfull og mye benyttet. Det er dekket til forrett, fisk, kjøtt og dessert. Kjøttbestikket legges ca. 1,5 centimeter fra bordkanten. Fiskebestikket legges ca. 5 centimeter fra bordkanten, og forrettbestikket som kjøttbestikket. Smørekniven legges på kuvertasjetten på samme linje som forrettbestikket og kjøttbestikket. Glassene til hovedretten står foran hovedrettens knivspiss. Hvitvinglasset står litt foran og til høyre for rødvinglasset. Dessertvinglasset plasseres slik at glassene danner en likesidet trekant. Det er viktig at stettene står like langt fra hverandre.

Gruppeplassering i en oppdekking. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppdekking i V-formasjon

Hovedrettbestikket plasseres ca. 1,5 centimeter fra bordkanten. Forrettbestikket plasseres 2,5 centimeter fra bordkanten, og eventuelt neste bestikk plasseres 3,5 centimeter fra bordkanten slik at det danner en V-formasjon.

V-formasjonsoppdekking. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Diagonaloppdekking

I denne oppdekkingen plasseres kniven og gaffelen i hovedrettbestikket og forrettbestikket omvendt for hverandre, slik at det dannes skrå linjer.

Diagonaloppdekking. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Huskelappen

  • Alt bestikk og glass skal være pusset før det legges på bordet.

  • Du må være nøye med å følge linjene når du dekker på bordet.
CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 07.09.2020

Læringsressurser

Servering