Hopp til innhold

Fagstoff

Valg av bordtype

Det er mange ting å tenke på når du skal velge bordtype til en anledning.
Flere runde småbord i en restaurant som er pent dekket med hvit duk og blomsteroppsatser. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Bordet må alltid passe til anledningen. I et fint selskap som bryllup bør gjestene sitte slik at flest mulig kan se brudeparet. Jo finere anledningen er, desto viktigere er det med et velegnet bord.

Ved valg av bordtype må du ta hensyn til følgende:

  • størrelse og form på rommet som skal brukes
  • hva slags anledning bordet skal brukes til
  • antallet gjester
  • meny og serveringsmetode

Bordtyper

Rektangulært bord

To rektangulære bord er satt opp ved siden av hverandre med stoler rundt begge bordene. Illustrasjon.

Et rektangulært bord er et avlangt bord som er satt sammen til et selskapsbord. Dersom bordet gjøres for langt, kan det se ut som en smal tarm. Denne bordtypen gir lite plass til bordpynt. Den passer til større, enkle selskaper, for eksempel til servering for kurs- og konferansegjester.


Kongebord

Kongebordoppsett, hvor fire rektangulære bord er satt sammen, og stoler står langs utsiden på alle kantene. Illustrasjon.

Kongebord er betegnelsen på et rektangulært bord satt opp i dobbel bredde. Bordet blir luftig, med god avstand mellom bordsidene. Denne bordtypen gir god plass til bordpynt.

Kongebord blir ofte brukt i elegante selskaper med mellom 18 og 30 gjester. 20 gjester på et kongebord er det ideelle. Fordelen med et kongebord er at ingen sitter med ryggen til, og det blir dermed et veldig sosialt bord. Ulempen er at det trengs mange bord.

Ovalt bord

Ovalt bordoppsett, hvor rektangulære bord er satt sammen med halve rundbord på siden slik at det danner en oval. Stolene står plassert langs hele bordet. Illustrasjon.

Et ovalt bord er et rektangulært bord i dobbel bredde med et halvsirkelformet bord i hver ende. Denne formen for bordoppsetning får en mykere avslutning og et mer høytidelig preg. Det passer til elegante selskaper med mellom 10 og 28 personer.

Utstikkerbord

Denne formen for bordoppsetning finnes i flere varianter, for eksempel

Bordoppsett med rektangulære bord som er satt sammen slik at det danner en u. Illustrasjon.
  • U-bord, også kalt hestesko
  • E-bord
  • kambord, med så mange utstikkere du ønsker – alt fra fire utstikkere regnes som kambord

Denne formen for bordoppsetning blir brukt i større selskaper. Ved et kambord kan det dekkes opp til flere hundre gjester.

Fordelen med utstikkerbord er at hovedgjestene sitter godt synlig, men ulempen er at flere av gjestene sitter med ryggen til.

Småbord/rundbord

Bordoppsett hvor fire runde bord er plassert med lik avstand fra hverandre. Illustrasjon.

Småbord/rundbord kan plasseres i mange forskjellige formasjoner. Om bordene er relativt små, er dette et sosialt bordoppsett. Om bordene er store, kan det være vanskelig å føre samtaler med alle. Dette bordoppsettet tar mye plass og krever også et stort lokale.

Hovedgjestene kan velge å sitte ved et småbord/rundbord eller ved et mer synlig hovedbord.

CC BY-SASkrevet av Gro Birgitte Eriksson og Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 07.03.2017

Læringsressurser

Servering