Hopp til innhold

Fagstoff

Kjøreplan

Når det skal arrangeres selskaper eller andre større arrangementer, er det vanlig å utarbeide en kjøreplan. Kjøreplanen er en skriftlig oversikt over hva som skal skje under måltidet, og den lages i samarbeid mellom vertskapet, serveringspersonalet, kjøkkenpersonalet og eventuelt toastmasteren.
Kokker og servitører snakker sammen i en restaurant. Foto.

For at arrangementet skal bli en suksess, er det viktig å ha en godt planlagt kjøreplan. Sørg for at alle på kjøkkenet og i serveringen har lest grundig gjennom kjøreplanen på forhånd.

I et bryllup er det ofte taler og andre ting som skjer underveis i måltidet. Når det er satt opp en tidsplan på dette, unngår vi misforståelser, og vi sikrer kvaliteten på mat og servering.

Når noen av gjestene taler, skal ikke servitørene gjøre noe i lokalet, for det ville ha virket svært forstyrrende både for den som taler og gjestene. Det er også en god idé å legge de fleste talene til etter hovedretten. Noen taler blir lengre enn beregnet, og da er det bedre at hovedretten er servert, slik at ikke den blir ødelagt.

Her er et eksempel på en kjøreplan fra et bryllup:

Tid

Hendelse

Diverse

15.00

Gjestene ankommer, servering av aperitiff i foajeen

15.20

Tenne lys

15.25

Sette ut vannmugger

15.30

Gjestene setter seg til bords

15.35

Skjenke hvitvin og alkoholfritt

15.45

Toastmasteren ønsker velkommen til bords

15.50

Presentere menyen

15.55

Sette ut brød og smør

16.00

Servere forretten, amerikansk servering

To med skalldyrallergi

16.20

Rydde forrett, hvitvinsglass, brød og smør

16.30

Skjenke hvitvin 2 og alkoholfritt, fylle på vannmugger

16.40

Servere hovedrett fisk, amerikansk servering

17.10

Rydde hovedrett fisk og hvitvinsglass

17.15

Tale, ca. 15 minutter

17.30

Skjenke rødvin og alkoholfritt, fylle på vannmugger

17.40

Servere hovedrett kjøtt, amerikansk servering

Tre godt stekt

18.10

Rydde hovedrett, kuvertasjett, salt og pepper, etterskjenke vin

18.15

Diverse taler, ca. 45 minutter

Kan komme uventede taler

19.00

Rydde rødvinsglass, skjenke dessertvin og alkoholfritt

19.10

Servere dessert, amerikansk servering

19.30

Takk-for-maten-tale

19.35

Kaffe og avec i salongen, rydde dessert når gjestene har reist seg for å drikke kaffe


CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 07.09.2020

Læringsressurser

Servering