Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Design av rekkert

På mange skoler er bordtennis en populær aktivitet. I dette prosjektet skal vi designe, modellere og produsere en bordtennisrekkert hvor deler av rekkerten består av resirkulert materiale. Rekkerten kan du produsere til deg selv eller for å selge i en elevbedrift.

Hva er en rekkert?

Før du begynner på designprosessen, er det greit å definere hva en bordtennisrekkert består av. En rekkert har som regel følgende elementer: en kjerne som utgjør både slagflate og håndtak, og ei fortykning på håndtaket som fungerer som grep. Rekkerten må også ha ei mykere overflate på selve slagflata der ballen treffer.

Forma til en rekkert kan deles opp i håndtak og slagflate. De har ofte ei oval slagflate med et rett håndtak, men siden du skal designe og produsere rekkerten fra bunnen av, trenger du ikke bruke den tradisjonelle forma.

Designskisser

De første designskissene gjøres ofte med penn og papir. I prinsippet kan rekkerten ha en hvilken som helst form, firkanta, rund, trekanta og så videre, så prøv deg fram ved å tegne ulike former på både slagflate og håndtak på papiret.

Når du har bestemt deg for hvilken form rekkerten skal ha, kan du lage en større skisse av den sånn at du kan legge inn detaljer.

Designskisse av rekkert sett ovenfra og i profil. De ulike elementene er fargelagt med ulike farger, og detaljer som radius og gummislagflate er skrevet inn på skissa. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Bordtennisrekkerter har ofte limte håndtak, men ifølge EUs bestemmelser bør produkter utformes slik at de kan demonteres for reparasjon eller kildesortering. Et alternativ er derfor å legge inn hull for skruer i håndtaket.

Vil du lære mer om gode designprosesser?

Hvis du skal utvikle et produkt som skal masseproduseres, bør du ha god kunnskap om produksjonsprosessen for å sikre at det du designer, faktisk kan bli produsert. En måte å få denne kompetansen på er å designe tett på produksjonsprosessen. Lær mer om dette i artikkelen om sammenheng mellom konsept og produksjon nedenfor.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Torbjørn Nordvik Helgesen.
Sist faglig oppdatert 07.06.2023

Læringsressurser

NDLA-rekkert