Hopp til innhold
Fagartikkel

Utfylling av CMR-fraktbrevet

Her lærer du å fylle ut et CMR-fraktbrev. Et fraktbrevformular som du kan fylle ut elektronisk, finner du nedenfor.
Rubrikk nr.Forklarende tekst til rubrikkene i CMR-fraktbrevet)
1Her fyller du inan navn og adresse på avsenderen. Husk å ta med land i adressen.
2Her fyller du inn navn og adresse på mottakeren. Husk å ta med land i adressen. Hvis leveringsadressen er en annen enn mottakeradressen, fyller du også inn denne.
3Noter stad og dato for overtakelse av godset.
4Noter utleveringsstedet.
5Skriv hvordan godset er merket.
6–8For hvert vareslag: antall kolli
9Mål i dm3 (lengde x bredde x høyde for volumgods)
10Bruttovekt i kg per varelinje
11 a og bInstruks som avsender gir om tollbehandling (leveringsvilkår som er opplyst i felt 51 i tolldeklarasjonsblanketten, bestemmer om det er avsender (selger) eller mottaker (kjøper) som har ansvar for fortolling).
11 cInformasjon om hvem som skal betale for kostnader i forbindelse med transporten (frakt, tilleggskostnader, tollavgifter og andre kostnader som tillegges tiden fra fraktavtalen ble inngått til godset er utlevert).
12Når gods blir transportert i samsvar med andre transportavtaler enn CMR-konvensjonen, skal dette opplyses her. For eksempel kan det stå TIR i rubrikken.
13Eventuelle forbehold og andre særlige vilkår som fraktføreren stiller for å ta på seg fraktoppdraget. Ved transport av farlig gods noterer en at transportuhellskort er med som vedlegg til fraktbrevet.
14Fraktbeløp og tillegg som skal betales av avsender og mottaker, og valutakurs for omregning. Eventuelle fradrag som skal godskrives avsender eller mottaker, og valutakurs for omregning. Etterkravsbeløp dersom mottaker skal betale frakt. Andre kostnader som partene skal betale. Angi til slutt totalbeløp.
15Navn på fraktføreren.
16Dato og sted for utfylling av fraktbrevet, underskrevet av avsender.
18Dato og sted for utfylling av fraktbrevet, underskrevet av fraktfører.
19Ved utlevering av godset til mottaker skal mottaker kvittere og angi dato.