Hopp til innhold

Fagstoff

Diabetes mellitus

Antall personer i Norge som har fått diagnosen diabetes, har nærmest doblet seg de siste 20 åra. Folkehelseinstituttet anslår at opptil 345 000 nordmenn har diabetes, og at muligens så mange som 60 000 ikke selv er klar over at de har sykdommen.
Helsearbeider med engangshansker viser fram et apparat for blodsukkermåling og holder hånda til en person hvor det er en bloddråpe på en finger. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Diabetes er en alvorlig sykdom i seg selv med risiko for både akutte komplikasjoner og senkomplikasjoner dersom ikke oppfølginga og behandlinga er tilstrekkelig. I tillegg medfører diabetes økt risiko for andre helseplager som hjerte- og karsykdommer, kreft og alvorligere forløp ved infeksjonssykdommer som covid-19.

Regulering av blodsukkeret

Når vi spiser, blir næringsstoffene fett, proteiner og karbohydrater i maten spaltet til mindre molekyler slik at cellene i kroppen tilføres energi. Karbohydrater, særlig de raske karbohydratene, spaltes blant annet til glukose, og dette gjør at konsentrasjonen av glukose i blodet øker. For å unngå at nivået av glukose i blodet (blodsukkeret) blir for høyt, skiller bukspyttkjertelen ut insulin slik at cellene i lever, muskler og fettvev raskt kan ta opp glukosen slik at blodsukkeret går ned.

Overskuddet av glukose lagres i leveren som glykogen. Når insulinkonsentrasjonen i blodet går ned etter at et måltid er ferdig fordøyd, stimulerer hormonet glukagon leveren til å frigjøre glukose ut i blodbanen for å øke blodsukkeret. På samme måte som insulin forhindrer at blodsukkeret blir for høyt, sørger glukagon for at det ikke blir for lavt.

Store svingninger i blodsukkernivået kan være skadelig for kroppen, men hos en frisk person sørger reguleringsmekanismene for at nivået holdes på et stabilt nivå rundt 5 mmol/l. Hos en person med diabetes og mangelfull insulinproduksjon virker ikke disse mekanismene, og et måltid rikt på karbohydrater kan føre til at blodsukkerverdiene stiger til 25–30 mmol/l eller høyere samtidig som cellene "sulter" fordi de ikke får tilført tilstrekkelig næring.

Illustrasjon som viser hvordan lever og bukspyttkjertel bidrar til å regulere blodsukkeret i kroppen. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Tenk over

Har du noen gang opplevd selv eller hørt venner som ikke har diabetes, si at de har lavt blodsukker og "må ha mat NÅ MED DET SAMME!"? Hvilke symptomer opplevde du eller de da?

Ulike former for diabetes

Diabetes deles inn i to hovedgrupper:

  • Diabetes type 1 er en autoimmun sykdom som oftest oppstår i ung alder. Ved denne formen for diabetes opphører insulinproduksjonen i bukspyttkjertelen, og personer som rammes, er avhengig av insulintilførsel. Diabetes type 1 kan også oppstå hos voksne, men har da ofte ei mer gradvis utvikling. Denne diabetesformen kalles "latent autoimmune diabetes in adults" (LADA).

  • Diabetes type 2 er en sykdom hvor forekomsten øker kraftig med økende alder. Omtrent 90 prosent av alle med diabetes har denne formen, og det regnes som en livsstilssykdom selv om arv gi økt risiko.

I tillegg til diabetes type 1 og type 2 finnes det en tredje diabetestype, nemlig svangerskapsdiabetes. Dette er en tilstand som kan oppstå i forbindelse med graviditet. Det finnes også noen sjeldnere former for diabetes som vi ikke går nærmere inn på her.

Symptomer på diabetes

Symptomer ved betydelig forhøyet blodsukker er hyppig vannlating, tørste, vekttap og nedsatt allmenntilstand. Synsforstyrrelser, tretthet, økt infeksjonstendens og manglende tilheling av fotsår kan også være tegn på diabetes. Ved ubehandlet insulinmangel kan man utvikle diabetisk ketoacidose (syreforgiftning) som krever umiddelbar sykehusbehandling. Hvis blodsukkeret bare er lett forhøyet, som ved diabetes type 2 i tidlig fase, har man oftest ingen symptomer.

Diagnose

For å stille diagnose tas det blodprøver for å måle gjennomsnittsblodsukkeret de siste fire til tolv ukene. En gjennomsnittlig verdi på 48 mmol/mol eller mer betyr at man har diabetes. Dersom det blir påvist diabetes, vil det bli tatt flere blodprøver for å finne ut hvilken type det dreier seg om.

Forebygging

Diabetes type 2 regnes som en livsstilssykdom som kan forebygges ved å være fysisk aktiv, ha et sunt kosthold, unngå overvekt og ikke røyke. Diabetes type 1 er som tidligere nevnt en autoimmun sykdom, og det er foreløpig ingen kjente tiltak for å forebygge sykdommen.

Prediabetes er en tilstand med forhøyet langtidsblodsukker, men verdiene er ikke tilstrekkelig høye til å oppfylle kriteriene for diabetes type 2. For personer i denne gruppa er det mulig å forebygge utviklinga til diabetes dersom de endrer kosthold, går ned i vekt hvis de er overvektige, øker aktivitetsnivået og slutter å røyke.

Behandling

Diabetes type 1 behandles med tilførsel av insulin, og denne behandlinga er livsvarig. Insulinmengden må tilpasses aktivitetsnivået og matinntaket til den enkelte, og blodsukkermåling er derfor et viktig verktøy for å sikre korrekt dosering.

Diabetes type 2 behandles med livsstilstiltak som økt aktivitetsnivå, kostholdsendringer, vektreduksjon ved overvekt og røykeslutt. Dersom livsstilsendringer ikke gjennomføres eller ikke er tilstrekkelig for å regulere blodsukkernivået, kan det være nødvendig med tabletter som senker blodsukkeret. I noen tilfeller er det nødvendig med insulinbehandling ved diabetes type 2.

Sårstell av tær med svart farge på grunn av gangren. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Komplikasjoner ved diabetes

Store svingninger i blodsukkernivået medfører økt risiko for senkomplikasjoner, så behandlinga av diabetes handler om å regulere blodsukkeret så godt at man unngår både akutte komplikasjoner og senskader.

Akutte komplikasjoner

Akutte komplikasjoner er mest vanlig hos personer med diabetes type 1. Det er to typer komplikasjoner:

  • lavt blodsukker (hypoglykemi). Hypoglykemi eller føling oppstår som regel dersom insulininntaket har vært for høyt i forhold til matinntaket eller aktivitetsnivået.

  • høyt blodsukker (hyperglykemi) skyldes oftest for lavt insulininntak i forhold til matinntak og aktivitetsnivå

I artikkelen "Lavt og høyt blodsukker" kan du se filmer og lese mer om symptomer og behandling ved lavt og høyt blodsukker.

Senkomplikasjoner

Svangerskapsdiabetes gir økt risiko for komplikasjoner i svangerskapet for både mor og barn. Personer med diabetes type 1 og type 2 har økt dødelighet sammenlignet med befolkningen for øvrig, og de har risiko for senkomplikasjoner i hjerte- og karsystemet, nyrer, øyne og nerver. Vanlige senkomplikasjoner inkluderer

  • diabetisk netthinnesykdom (retinopati) som kan føre til nedsatt syn

  • diabetisk nyresykdom (nefropati) som kan føre til nyresvikt

  • diabetisk nervesykdom (polynevropati) som fører til nedsatt følelse, smerter og nedsatt motorisk funksjon i ulike organer

  • økt risiko for koronar hjertesykdom, hjerneslag og nedsatt blodsirkulasjon

  • høy risiko for fot- og leggsår på grunn av kombinasjonen av nervesykdom og nedsatt sirkulasjon. Personer med diabetes kan få sår uten at de merker det, på grunn av polybevropati. Nedsatt sirkulasjon i beina gjør tilhelinga langsom og kan medføre amputasjon.

  • økt infeksjonstendens på grunn av høyt blodsukker

Forebygging av senkomplikasjoner ved diabetes handler i hovedsak om god blodsukkerregulering, sunt kosthold og fysisk aktivitet.

Utfordringer til deg

  1. Hva kan være årsaker til at antall personer med diabetes er fordoblet de siste 20 åra?

  2. Hvilke utfordringer medfører økningen i personer med diabetes for folkehelsa og helsetjenestetilbudet i Norge?

  3. Hva tror du kan være årsaken til at mange med økt risiko for diabetes type 2 ikke greier å endre levevanene sine?

  4. Hvordan kan du motivere brukere til livsstilsendringer som forebygger utvikling og forverring av diabetes type 2?

Kilder

Folkehelseinstituttet. (2020, 13. november). Nye tall om hvor mange som har diabetes i Norge. https://www.fhi.no/nyheter/2020/nye-tall-om-hvor-mange-som-har-diabetes-i-norge/

Nicolaysen, G. & Holck, P. (Red.). (2015). Kroppens funksjon og oppbygning (2. utg.). Gyldendal akademisk.

Åsvold, B. O. (2021, 10. desember). Diabetes. https://sml.snl.no/diabetes

Relatert innhold

Mennesker med diabetes er anbefalt å følge helsemyndighetenes kostråd. Målet er å regulere blodsukkeret slik at det verken blir for høyt eller for lavt.

CC BY-SASkrevet av Vigdis Haugan.
Sist faglig oppdatert 14.06.2022

Læringsressurser

Forstyrrelser i hormonsystemet