Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Hvordan påvirker matinntak blodsukkernivået?

Blodsukkernivået varierer mer eller mindre i løpet av en dag, avhengig av faktorer som matinntak, fysisk aktivitet og utskilling av hormonene insulin og glukagon.
Ungdommer spiser sammen i ei kantine. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppgave

Målet med denne oppgaven er å finne ut hvordan blodsukkernivået endrer seg når vi spiser.

  1. Del klassen inn i grupper. Hver gruppe skal innta forskjellige typer matvarer. Dere kan ta utgangspunkt i forslagene under eller komponere egne og forskjellige typer menyer.

  2. Lag en tabell for å registrere tidspunktet for inntak av mat og måling av blodsukkernivået med jevne mellomrom. Eksempel på tidsintervall er 0, 15, 30, 45, 60 og 120 minutter etter matinntaket.

  3. Tegn en blodsukkerkurve med tid på x-aksen og blodsukkernivå i mmol/l på y-aksen.

  4. Presenter resultatene i klassen, og diskuter hvilken betydning kostholdet har for blodsukkernivået og helsa.

Menyforslag

  • én tallerken honnikorn, cornflakes, puffet ris eller tilsvarende
  • én tallerken havregryn eller frokostblanding med lav glykemisk indeks
  • én eller to skiver grovt brød med skinke eller egg
  • én eller to skiver loff med syltetøy, sjokoladepålegg eller tilsvarende søtt pålegg

Server alle menyene med lettmelk.

Relatert innhold

Mennesker med diabetes er anbefalt å følge helsemyndighetenes kostråd. Målet er å regulere blodsukkeret slik at det verken blir for høyt eller for lavt.

CC BY-SASkrevet av Wenche Heir og Marit Smith Sørhøy.
Sist faglig oppdatert 14.06.2022

Læringsressurser

Forstyrrelser i hormonsystemet