Hopp til innhold

Fagstoff

Forebygging av trykksår

Decubitus er den medisinske betegnelsen på trykksår. Når vi sitter eller ligger, blir kroppen trykket mot underlaget. Dersom trykket varer over tid, kan det oppstå vevsskade.
To helsefagarbeidere undersøker foten til en eldre, sengeliggende pasient. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Ved trykksår blir hud og muskler klemt mellom underlaget og knoklene. Blodtilførselen kan bli redusert eller avstengt, og huden vil ikke få nok oksygen eller næringsstoffer. Da kan det oppstå skade på vevet. Underhudsfettet fungerer som polstring mellom underlaget og knoklene.

Symptomer på utvikling av trykksår

  • blekt hudområde på grunn av manglende blodtilførsel
  • ømhet og smerter i hudområdet
  • rødt hudområde fordi blod som kommer til, hoper seg opp og ikke transporteres bort
  • blålig hudområde fordi det blodet som har hopet seg opp, avgir oksygen
  • blåsvart hud fordi vevet dør og det oppstår blæredannelse
  • sår og ubehagelig lukt fordi det døde vevet råtner

Forbygging av trykksår

Søke etter mulige årsaker til problemet

Når vi sitter eller ligger, blir kroppen trykket mot underlaget. Dersom trykket varer over tid, kan ikke underhudsfettet hindre utvikling av trykksår. Mange pasienter har lite underhudsfett. Skrukker på lakenet, smuler i senga eller sømmer på klærne kan da være tilstrekkelig til at pasienten utvikler trykksår.

Aktivitet

Aktivitet fører til økt blodgjennomstrømning, slik at oksygen og næringsstoffer kommer frem til huden. Ved å forandre stilling varieres hvilke hudområder som utsettes for belastning og trykk. Putevandring er eksempel på et godt tiltak som hjelper til med å variere trykkpunktene.

Dersom pasienten ikke har ressurser til å bevege seg eller gjøre øvelser på egen hånd, kan helsepersonell hjelpe pasienten med passive øvelser. Å strekke og bøye pasientens armer og bein eller snu pasienten i senga bedrer blodgjennomstrømninga til huden.

Rikelig drikke

For at huden skal holde seg myk og elastisk, trenger den tilførsel av væske. Sur drikke som jus og sure melkedrikker vil også bidra til å styrke immunforsvaret.

Næringsrikt kosthold

Proteiner er byggesteiner i kroppen, og for pasienter som er utsatt for trykksår, er det anbefalt med proteinrik kost. Vitaminene A og C og mineralene sink og selen virker gunstig på hudkvaliteten. Siden kroppen trenger polstring, er det også viktig at pasienter får fett i kosten.

Hygiene

Tørr, ren og smidig hud er motstandsdyktig mot trykkskader. Inkontinente pasienter og pasienter som svetter mye, er særlig utsatt for å få friksjonssår og rifter fordi fuktigheten svekker huden. Under stell er det viktig å tørke pasienten godt. Klærne bør være av bomull og skiftes ofte dersom pasienten svetter mye. Friksjonsskade på hud kan unngås ved bruk av silkelaken.

Hudpleie

For å opprettholde en elastisk og motstandsdyktig hud er det viktig å smøre huden med godkjente produkter. Dersom huden er tørr, bør den smøres både morgen og kveld. Smøring bør skje i retning mot hjertet for å stimulere den venøse tilbakestrømninga. Er pasienten inkontinent, bør man bruke en vannavstøtende salve eller en barrierekrem. På markedet finnes også støtputesalver som kan brukes forebyggende på trykkutsatte områder.

Hjelpemidler

Det finnes mange trykkavlastende hjelpemidler på markedet. En ergoterapeut eller en fysioterapeut har god kunnskap om trykkavlastende hjelpemidler.

Utfordringer til deg

  1. Hva er trykksår?

  2. Hva er friksjon, og hvorfor kan det skade huden?

  3. Hvordan kan du forhindre trykksår?

  4. Hvordan vil du behandle et trykksår?

Relatert innhold

Enhver person med et sår er i fare for komplikasjoner rundt såret. I tillegg til forsinket tilheling, kan dårlig sårstell føre til infeksjon.

Steller du sår på riktig måte, vil det bidra til rask tilheling, samtidig som du forebygger infeksjoner.

CC BY-SASkrevet av Birgit Flaten. Rettighetshaver: Amendor AS
Sist faglig oppdatert 17.02.2022

Læringsressurser

Immobilitet og komplikasjoner