Hopp til innhold

Fagstoff

Forebygging av svekkelse i muskler og skjelett

Pasienter som er immobile, bruker musklene og leddene lite. Aktivitet er det viktigste virkemidlet for å forebygge komplikasjoner i muskler, skjelett og ledd. All bevegelse er aktivitet.
Helsefagarbeider hjelper eldre mann på sykehjem. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Symptomer på svekkelse av muskler kan være

 • vekttap
 • at muskelmassen avtar
 • at muskelkraften svekkes

Symptomer på svekkelse av skjelett kan være

 • økt bruddtendens

Symptomer på feilstillinger i ledd kan være

 • nedsatt bevegelighet i leddene
 • stive ledd
 • smerter i ledd
 • synlige feilstillinger

Ved immobilitet vil muskelmassen raskt avta, og da vil muskelkraften gradvis svekkes. Skjelettet taper kalsium, proteiner og fosfor når aktivitetsnivået blir lavt, og en følgetilstand av dette kan bli osteoporose.

Når musklene ikke brukes, vil bevegeligheten i leddene avta og de blir stive. Siden bøyemusklene er sterkere enn strekkemusklene, vil leddene stivne i bøyd stilling.

Aktivitet

En fysioterapeut kan sette opp individuelle treningsprogram for immobile pasienter. Pasienter med begrenset immobilitet kan gjøre aktive øvelser. Det er da viktig å ta utgangspunkt i pasientens ressurser og interesser. Dersom pasienten er avhengig av hjelp til mobilisering, må helsepersonell bistå pasienten med passive øvelser. Øvelsene bør gjøres flere ganger per dag.

Kosthold

Et sunt og næringsrikt kosthold vil gi pasienten energi til aktivitet.

Siden skjelettet taper kalsium og proteiner ved inaktivitet, bør kostholdet bestå av matvarer som er rike på kalsium og proteiner. Kalsiumrike matvarer er melk og ost, bønner, brokkoli, kål og fet småfisk.

Vitamin D øker opptaket av kalsium. Sollys og tran er gode D-vitaminkilder. Proteiner finnes i matvarer som egg, kjøtt, fisk og meieriprodukter. Korn, erter, bønner og linser inneholder også rikelig med proteiner.

Nærbilde av et glass melk ved siden av to melkekartonger. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Hjelpemidler

Det finnes mange hjelpemidler på markedet som er utviklet med tanke på å forebygge svekkelse av muskler og skjelett, og som forebygger feilstillinger i ledd. En fysioterapeut eller en ergoterapeut kan hjelpe til med å finne fram til egnede hjelpemidler.

Utfordringer til deg

 1. Forklar begrepene

  • osteoporose
  • kontraktur
  • komplikasjon
 2. Hvor kan du søke om hjelpemidler?

 3. Hvilke hjelpemidler kjenner du til som kan bidra til økt aktivitet, og dermed forebygge svekkelse i muskler og skjelett?

Relatert innhold

Skjelettet er stativet som skal holde kroppen oppreist og samtidig beskytte vitale organer som hjerne, hjerte, lunger og ryggmarg.

Hjelpemiddelsentralen veileder om bruk av hjelpemidler som kan kompensere helt eller delvis for tap av funksjoner.

CC BY-SASkrevet av Birgit Flaten. Rettighetshaver: Amendor AS
Sist faglig oppdatert 25.10.2023

Læringsressurser

Immobilitet og komplikasjoner