Hopp til innhold

Fagstoff

Natriumredusert kost

1,5 gram salt er nok til å dekke dagsbehovet til en voksen person. Størstedelen av saltet vi får i oss, kommer fra hel- og halvfabrikata, ved tilsetting av salt under produksjon og salting av ferdig mat på bordet.

Hvem skal ha natriumredusert kost?

Natriumredusert kost brukes til personer som har høyt blodtrykk og mye væske (ødemer) i kroppen. Det kan være ulike tilstander som forårsaker væskeansamlinger, som for eksempel lever-, nyre- og hjertesvikt. Ved nyresvikt har kroppen problemer med å skille ut overflødig natrium, og dermed vil det bli væskeopphopning i kroppen ved inntak av mye salt, og blodtrykket stiger. Natrium binder vann i kroppen, så når man reduserer saltinntaket, blir det mindre væske i kroppen.

Man kan også bruke natriumredusert kost for å forebygge de nevnte sykdommene.

Kosten kan lages med ulik mengde natrium, alt etter sykdomstilstand:

  • 5 gram salt per dag
  • 2 gram salt per dag

Ikke tilsett salt under tilberedning eller på ferdige retter til pasienter som skal ha 2 gram salt per dag.

En mengde ulike matvarer dandert i fire rekker på bordet. En rekke med kornvarer, en rekke med proteinrike matvarer som kjøtt, egg, meieriprodukter og fisk, en rekke med frukt og en rekke med grønnsaker. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

matvaretabellen.no kan du sjekke saltinnholdet i ulike varer.

Ernæringsmessige konsekvenser

Ved enkelte sykdomstilstander kan man få dårlig matlyst. Saltfattig kost smaker mindre, og ved dårlig appetitt kan inntaket av mat bli for lite, og det kan dermed bli for lite av energi og næringsstoffer.

Pasienten vil gradvis venne seg til mindre salt i maten og etter hvert kjenne smakene av andre råvarer. I denne kosten er det som alltid viktig å huske på at pasienten spiser med øynene først.

Husk

Til en kost med redusert saltinnhold er det gunstig å bruke rene råvarer, og heller tilsette salt ved tilberedning.

Natriumredusert kost kalles også saltredusert kost, og benevnelsene brukes om hverandre i institusjon.

Porsjonspose med salt. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-SASkrevet av Unni Kulhuset Granheim.
Sist faglig oppdatert 22.12.2022

Læringsressurser

Kosthold ved ulike diagnoser og tilstander