Hopp til innhold

Fagstoff

Varmtvannsbereder

For å dusje og vaske oss trenger vi å varme opp det kalde vannet vi får inn i huset. Til å varme opp vannet bruker vi en elektrisk varmtvannsbereder.

Når vannet kommer inn i huset vårt, har det en temperatur på cirka 4–6 grader. De fleste liker å dusje eller å vaske hendene i en litt mer komfortabel temperatur, og derfor må vi få varmet opp vannet før vi tapper det ut av for eksempel dusjbatteriet. Vannet varmes opp med et og lagres i en tank.

Her skal vi se nærmere på hvordan en varmtvannsbereder som varmes opp med strøm, fungerer.

Modell av en varmtvannsbereder og navn på de viktigste delene. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppvarming av vann

  • Når du åpner varmtvannskranen, kommer det kaldt vann gjennom en vi kaller blandeventilen. Vannet føres ved hjelp av et rør nederst i berederen.
  • Vannet i berederen blir varmet opp til 65–70 grader av det elektriske elementet. Da kobler termostaten ut elementet, og kobler ikke inn igjen før temperaturen synker under temperaturen termostaten er innstilt på.
  • Når du åpner varmtvannskranen på kjøkken eller bad, presses det varme vannet ut i toppen av berederen gjennom varmtvannsuttaket på blandeventilen og ut i rørnettet.

Blandeventilen

  • Blandeventilen har to tilkoblinger, en som fører kaldt vann inn til nederst i tanken og ett uttak som fører varmt vann ut av berederen til tappestedene i huset.
  • Selv om temperaturen i berederen er fra 65 til 70 grader, så ønsker vi ikke at temperaturen er mer enn 55 grader på tappestedet. I barnehager og aldershjem ønsker vi ikke høyere temperatur enn 38 grader. Da unngår brukerne å brenne seg når de tapper varmt vann.
  • Ved hjelp av blandeventilen justerer vi ned temperaturen på vannet som går ut i varmtvannsrøret.

Sikkerhetsventilen

  • Når 200 liter vann blir varmet opp fra 5 til 70 grader, vil vannet utvide seg.
  • Hvis ingen tapper vann i denne perioden, vil utvidelsen av vannet i forbindelse med temperaturøkningen medføre at det blir for liten plass i berederen.
  • Vi har derfor sikkerhetsventilen som løser ut og slipper ut vann hvis det blir for liten plass og økning av trykket.
  • Sikkerhetsventilen har en fjær som forhindrer at det lekker vann ut ved normalt vanntrykk, som skal være fra 4–6 2.
  • Sikkerhetsventilen utløser ikke før trykket blir 9 kg/cm2 i anlegget. Da begynner det å renne vann av den, helt til trykket i anlegget synker til under 9 kg/cm2. Da sørger fjæra for at pakningen igjen tetter inne i ventilen, og det slutter å renne vann ut av den.
  • Varmtvannsberederen bør monteres i rom med sluk. Hvis berederen står i et rom uten sluk, kan du føre et rør fra sikkerhetsventilen til et annet rom hvor det er et sluk.


Isolasjonen

  • Isolasjonens oppgave er å forhindre varmetap fra varmtvannsberederen.
  • Uten isolasjon hadde det gått mer strøm for å holde temperaturen på vannet i berederen.

Mantelen

  • Mantelen som er ytterst, har som oppgave å beskytte og kle inn isolasjonen.

Forbruk og sløsing av varmt vann

Du har kanskje lagt merke til at hvis en eller flere i familien dusjer etter hverandre, eller noen står i dusjen veldig lenge, så går det tomt for varmt vann?

Da trenger det elektriske elementet en stund før det klarer å jobbe opp temperaturen opp mot 65 til 70 grader igjen.

For en varmtvannsbereder på 200 liter, så vil det ta cirka 5–6 timer fra den er fylt opp av kaldt vann til den klarer å jobbe seg opp til ideell temperatur.

Vannsikkerhet

Vannet i en varmtvannsberder kan inneholde bakterier og brukes ikke til drikkevann. En enveisventil monteres derfor for å hindre at vannet fra berederen går tilbake til de kommunale vannrørene. Når vannet stoppes med en enveisventil, må en ekspansjonstank monteres for å utligne trykket når vannet utvider seg ved oppvarming. Hvis ikke ekspansjonstank monteres, kan det komme vann ut fra sikkerhetsventilen når vannet varmes opp.

Filer

Vedlagt er tegning laget med tegneprogrammet SketchUp

CC BY-SASkrevet av Paal Hansen og Kjell Brørs.
Sist faglig oppdatert 21.02.2020

Læringsressurser

Rørleggeren