Innvendig sanitær - Praktisk yrkesutøvelse (BA-BAT vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Innvendig sanitær

Innvendig sanitæranlegg handler om hvordan vann- og avløpsledninger er lagt innenfor husets fire vegger. Mange liker å ta seg et varmt og godt bad, men har du tenkt på hvordan rørsystemet i huset virker for å få dette til?

Et innvendig sanitæranlegg består av rør og rørdeler både for vann og avløpsrør, samt utstyr som for eksempel bad, toalett, dusj, servant og kjøkkenbenk. Dette er ting som du garantert bruker hver dag, men har du noen gang tenkt over hva som skal til for at du for eksempel skal ta deg en dusj med en temperatur på vannet som du synes er behagelig å dusje i?

Bunnledninger

Bunnledninger er en fellesbetegnelse på vann- og avløpsrør rør som ligger innenfor grunnmuren under gulvet. Vi har vannrør og avløpsrør. Avløpsrørene har fagbenevnelsen spillvannsledning, mens vannrørene kalles vannledning.

Spillvannsledningen


Ved legging av bunnledning (avløpsrøret) er det mange regler å forholde seg til. Rørene må ha rett dimensjon, sånn at spillvannet skal kunne ledes bort i takt med tilløpet. Du kan se for deg at vannet som skal skylles ut fra et toalett, trenger et rør med større dimensjon enn vannet som skylles ut fra en servant.

Å finne ut rett dimensjon på rør kalles dimensjonering. Da må vi forholde oss til reglene og tabeller som står i boka Tekniske bestemmelser. For bunnledningen i en enebolig er minste dimensjon 110 mm. Du kan bruke 75 mm rør hvis røret skal til ett enkelt utstyr eller opplegg og ikke overstiger verdiene i tabellene vi bruker.

Det er også viktig at avløpsrørene må legges med . Minimumsfall på avløpsrør er 1:60. Det vil si at det minimum skal være 1 cm med fall for hver 60 cm med rør du legger ut.

Det finnes avløpsrør av forskjellige plastmaterialer:
  • PP (polypropylen) har sort farge, men kan fåes i oransje farge


  • PE (polyetylen) har sort farge med blå stripe


  • PVC (polyvinylklorid) har oransje farge

Vannledningen

Vannrøret i bunnledningen leveres i kveiler og er lette å legge. Vanlig dimensjon på et vannrør til en enebolig er 32 mm. Det er som regel samme dimensjon fra tilkoblingspunktet til den offentlige vannforsyningen og helt inn i boligen. En vannledning som ligger i bakken under gulvet, bør helst være heltrukket. Det vil si at det ikke er noen skjøter på røret.

Vannrøret er ofte laget av et plastmateriale som kalles PE (polyetylen).

Vann og avløp over kjellergulvet

Avløpsrørene

Noe som er ganske vanlig, er at en bolig har flere etasjer. Det er ofte et bad, toalett eller kjøkken i noen av disse etasjene. Da må vi legge frem rør til dem. Rørene legges ofte inne i vegger eller sjakter. I noen tilfeller kasses de inn i hjørner på vegger eller oppunder tak. Ved montasje av avløpsrør over gulv må rørene også dimensjoneres for at spillvannet skal kunne ledes bort i takt med tilløpet, uten å forårsake skader på bygningskonstruksjonen.


Den mest vanlige typen spillvannsrør innomhus er PP-rør av plast, eller MA-rør. MA-rør er rør laget av støpejern. Det er mer brannsikkert og mindre utsatt for temperatursvingninger. MA-rør gir mindre støy når det trekkes ned i toalettet. Kanskje har du lagt merke til at hvis noen trekker ned, så høres det ut som en liten bekk inne i veggen? Av og til kan du høre noen slag og dunk. Dette kan være sjenerende hvis det er på soverommet du hører dette. Plastrør er mye lettere å montere enn MA-rør og er billigere i innkjøp. Derfor brukes det mest plastrør i boliger.

Vannrørene

Innomhus i boligen er det mest vanlig å bruke kobberrør der hvor rørene ligger åpent utenpå veggen, og rør-i-rør når rørene skal monteres skjult inne i veggen.

Rør-i-rør vil si at det ligger et varerør utenfor vannrøret, og det har flere hensikter. Det er et krav i TEK17 at eventuell vannlekkasje skal oppdages raskt, ikke gjøre skade på konstruksjonen, og at rørene skal kunne byttes ut uten at demontering av vegger og tak er nødvendig. Dette er fullt mulig hvis rør-i-rør-systemet er montert etter reglene for dette.

I likhet med spillvannsrør så må også vannrør dimensjoneres for å få et godt fungerende anlegg. Det vil si at vi må beregne hvilken størrelse vi skal ha på rørene fra inntaket og frem til hvert enkelt utstyr, sånn at hvis du dusjer og noen annen tapper i en vask, så skal det ikke merkes på vannmengde og temperatur i dusjen din.

Dette med å bruke rett dimensjon på rørene, ikke for små og ikke for store, er også et spørsmål om penger, og å unngå å bruke mer av ressursene som går med på å produsere rør enn nødvendig.

Skjult installasjon

Synlig installasjon

Vannskadesikker installasjon

Det som er felles for skjult og synlig rørmontasje, er at alle rørene kan skiftes ut uten å rive andre bygningskonstruksjoner. Dette kalles en vannskadesikker installasjon. Grunnen er at eventuelle lekkasjer ledes til sluk, uten å skade boligen.

Skrevet av Gunnar Hovd.
Sist faglig oppdatert 10.01.2019