Kart – et nyttig verktøy
Et kart er en forenklet gjengivelse av et område ved hjelp av representasjoner. Representasjoner er ulike symboler, tegn eller farger. En vei kan representeres med en rød strek, et vann med et blått område og en fjelltopp med et kryss.
Mye informasjon er på et eller annet vis knyttet til et sted. Ofte blir det enklere å forstå informasjonen om den presenteres på et kart. Det kan for eksempel være lettere å forstå hvor vi finner de ulike klimasonene, dersom vi får dem presentert på et kart, og det er ofte enklere å finne veien ved hjelp av et kart enn gjennom en skriftlig beskrivelse av veien.
Kjennetegn ved kart
Formålet med et kart og hva det skal brukes til, avgjør hva som er med i kartet. De viktigste kjennetegnene på et kart er disse (Mikkelsen, 2022):
- Forenkling
- Et kart er alltid en forenkling av virkeligheten ved hjelp av ulike typer symboler og farger. En vei kan være en strek, skog er markert med grønnfarge, og en fjelltopp kan være et kryss.
- Forminskning
- Kartet er alltid forminsket i forhold til virkeligheten. I digitale kart kan du justere forminskningen, mens papirkart har en bestemt forminskning.
- Fugleperspektiv
- Et kart er området sett rett ovenfra.
- Mot nord
- Alle kart er i utgangspunktet orientert mot nord. Det betyr at oppover på kartet er nord, nedover er sør, høyre er øst, og venstre er vest. I digitale kart kan du ofte snu på kartet og for eksempel orientere kartet i den retningen du beveger deg i.
I geografifaget deler vi kart inn i topografiske og tematiske kart. Topografiske kart er laget for at vi skal finne fram eller få oversikt over terrenget. Tematiske kart er laget for å vise eller forklare et bestemt tema.
Topografiske kart
Topografiske kart gir en oversikt over det du kan se i landskapet. Du får vite hvor bratt terrenget er, og hvor du finner naturlige elementer som skog, myr og fjell. Dette vises ved hjelp av ulike symboler og farger. I tillegg vises menneskeskapte elementer som veier, stier, hus og broer.
Topografiske kart brukes først og fremst til å få oversikt og finne fram. I tillegg brukes topografiske kart som bakgrunn for tematiske kart. På den måten blir det enklere for oss å forstå det tematiske kartet. Her er eksempler på ulike topografiske kart:
Hvordan lese et topografisk kart?
Du må forstå informasjonen et kart viser, for å kunne bruke den til noe. Derfor har kart ulike symboler eller tegn. Et godt kart er enkelt å forstå. Samtidig kreves det litt trening for å kunne lese et kart raskt.
Film om bruk av topografisk kart på tur
I filmen får du se eksempel på bruk av ekvidistanse, målestokk og tegnforklaring.
Tematiske kart
Hvis du markerer hvor alle i klassen bor på et kart, har du laget et tematisk kart. Tematiske kart viser et eller noen få bestemte tema. Det kan lages tematiske kart om nesten alt mulig. All informasjon som kan knyttes til et bestemt sted, kan vi lage et tematisk kart over. Det kan være hvor det kan komme flom, hvor mange som bor i et land, hvor lang reiseveien til skolen er, eller hvilket fotballag vi heier på.
I tematiske kart er det gjerne et topografisk kart som ligger som bakgrunn. Oppå dette finner vi ulike symboler, farger eller markeringer om kartets tema. Noen kart er enkle å forstå, mens andre kart kan være mer utfordrende. Tegnforklaringen gir ofte viktig informasjon som gjør det enklere å forstå kartet.
Tematiske kart er en effektiv måte å vise fram informasjon på, både om samfunnsforhold og naturforhold. Klimakart gir informasjon om klima, kommunene viser fram arealplanen ved hjelp av kart, kart over naturfarer er nyttig når vi skal planlegge bruk av arealer, bratthetskart er nyttig for dem som vil på topptur på ski, og værkart gir informasjon om været på en oversiktlig måte. Her er noen eksempler på tematiske kart:
Kartogram
Dette er et litt uvanlig type tematisk kart som kalles kartogram. Her har ikke verdenskartet sin opprinnelige form. Størrelsen på landene blir avgjort av hvor mange mennesker som bor der. Hver rute representerer 500 000 innbyggere.