Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Fornying av eng

Enga er flerårig, men av og til må vi likevel fornye den. Vi sier at enga er dårlig, men hvorfor blir den det? Dette, og alternative måter å fornye enga på, får du lese mer om her.

Enga må fornyes

Det kan være flere grunner til at vi må fornye enga:

  • dårlig overvintring

  • kjøre- eller pakkeskader

  • mye ugras

  • behov for drenering

Ved dårlig overvintring er det ofte deler av enga, eller én art, som rammes. I rommene som oppstår, spirer ugraset. Det samme skjer ved kjøreskader, altså at ugras spirer der enga er skadet. Når enga er dårlig drenert, får vi også mer ugras. Her vil artene vi har sådd, som timotei, rødkløver og engsvingel, bli utkonkurrert av ugrasarter som trives i fuktig, dårlig drenert jord.

Med åra vil derfor artene vi sådde, erstattes av ugras. Ugraset gir dårligere avling og som oftest også dårligere fôrkvalitet. Når det blir mye ugras, må noe gjøres. Vi har flere alternative metoder for å forbedre engarealet:

Gjenlegg
innebærer å etablere hele enga på nytt, med eller uten dekkvekst.
Reparasjonssåing
innebærer å reparere de områdene av enga som er dårlig.
Vedlikeholdssåing
innebærer vedlikehold av enga for å forhindre at ugras blir dominerende.

Gjenlegg med dekkvekst

Dekkvekst er en vekst som vi sår sammen med engvekstene. Hensikten er å øke avlinga i gjenleggsåret og å hindre oppslag av ugras. Vi kan bruke korn (bygg eller havre er vanligst), erter, raigras eller ferdige grønnfôrblandinger som dekkvekst. Det er lurt å redusere såmengden av dekkvekstene slik at ikke enga kveles av dekkveksten.

Gjenlegg med dekkvekst må anlegges så tidlig som mulig på våren. Bruker vi korn som dekkvekst, kan vi høste det som grønnfôr, eller vi kan la det stå fram til modning og treske det.

Gjenlegg uten dekkvekst

Skal vi så eng uten dekkvekst, står vi mer fritt når det gjelder når vi skal så. Både vår, sommer og høst kan være aktuelt. For eksempel kan vi ta én slått og legge om enga etter den, eller vi kan høste to eller tre slåtter og ha et høstgjenlegg.

Hvis vi velger et høstgjenlegg, bør vi ikke anlegge det for seint på høsten, for det må rekke å etablere seg godt før vinteren. På steder med stabilt snødekke kan det være aktuelt med det vi kaller et seint høstgjenlegg, da sår vi så seint at frøene ikke spirer før neste vår. Om vi velger vår-, sommer- eller høstgjenlegg vil avhenge av drifta ellers på gården, og det viktigste er at vi har nok grovfôr til vinteren.

Reparasjonssåing og vedlikeholdssåing

Ved reparasjons- og vedlikeholdssåing pløyer vi ikke enga før såing, men sår direkte i eksisterende eng. Slik såing uten pløying og jordarbeiding kaller vi direktesåing.

Reparasjonssåing

Reparasjonssåing er et godt alternativ hvis små partier i enga har gått ut, for eksempel etter en litt tøff vinter. Dette er et billigere alternativ enn å anlegge hele enga på nytt.

Vedlikeholdssåing

Vedlikeholdssåing betyr at vi sår inn nye frø hver, annenhver eller hver tredje vår. Dette skal forlenge levetida på enga slik at det blir lengre tid mellom hver gang vi må anlegge hele enga på nytt.

Hvordan lykkes med reparasjons- og vedlikeholdssåing?

For å lykkes med reparasjons- eller vedlikeholdssåing kreves det at enga er litt åpen, slik at frøene får god kontakt med jorda, og at det er fuktighet nok til at de spirer. Valg av art er viktig, og raigras eller kløver har gitt størst suksess. Det er anbefalt å tromle etter såing. Det er utviklet såmaskiner som er spesielt godt egnet til reparasjons- og vedlikeholdssåing.

Oppgave

Husker du hva faguttrykka betyr?

Kilder

Agropub. (u.å.). Gjenlegg og fornying av eng. Hentet 13. oktober 2023 fra https://www.agropub.no/fagartikler/gjenlegg-og-fornying-eng

Norsk landbruksrådgiving Nordvest. (u.å.). Reparasjonssåing. Hentet 13. oktober 2023 fra https://nordvest.nlr.no/fagartikler/grovfor/landbrukNordvest/reparasjonssaing-av-eng

Norsk landbruksrådgiving. (u.å.). Gjenlegg. Hentet 9. november 2023 fra https://www.nlr.no/10-gjenlegg-og-fornying-av-eng/gjenlegg

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Anne Langerud, Ragnhild Kjeldsen ja Gjert-Are Valberg.
Maŋemusat ođastuvvon 11/08/2023