Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Ensilering

Ensilering er en metode for å konservere gras og kløver fra enga. Metoden gir oss surfôr som utgjør en stor andel av vinterfôret hos mjølkekyr. Surfôr bruker vi også til kjøttfe, sau og hest. Ensileringsprosessen går mye av seg sjøl hvis vi kan sørge for et surt og lufttett miljø og god pakking.

Hva er surfôr?

Surfôr er grovfôr som har gått gjennom en gjæringsprosess, og det er denne gjæringsprosessen vi kaller ensilering. Når vi lykkes med denne prosessen, kan fôret lagres gjennom vinteren slik at dyra får tilgang på godt grovfôr også i vinterhalvåret. En alternativ måte å lagre grovfôret på er å tørke det til høy. Til mjølkekyr velger vi gjerne surfôr framfor høy fordi fôropptaket er høyere, og vi får dermed økt mjølkeproduksjon. Surfôr brukes også til kjøttfe, hest og sau, men det utgjør en mindre andel av fôrrasjonen sammenliknet med til mjølkekyr.

Hva er et godt surfôr?

Et godt surfôr inneholder et sted mellom 25 og 35 prosent tørrstoff. Grasmassen har hatt ei rask fortørking som gir et ønsket høyt sukker- og proteininnhold i fôret. Vi har pakket inn grasmassen slik at det ikke slipper til oksygen, og vi har sørget for at det er et surt miljø ved å tilsette ensileringsmiddel som raskt senker pH.

Vi etterstreber altså et surt miljø uten oksygen. Det vil gi aktive mjølkesyrebakterier. Mjølkesyregjæring gir minst tap av tørrstoff og næring i fôret.

Ensileringsprosessen

Hva skjer i grasmassen fra slått til ferdig surfôr? Vi kan dele ensileringsprosessen inn i fire faser:

  1. respirasjonsfase

  2. fermenteringsfase

  3. lagringsperiode

  4. åpning av silo

1. Respirasjonsfase – aerobe fase

Respirasjonsfasen er den aerobe fasen. Aerob betyr at det er oksygen til stede. I denne fasen er aerobe bakterier, mugg- og gjærsopper aktive. Respirasjonen, som fortsetter også etter at graset er slått, fører til at sukkeret brytes ned til CO2, vann og varme. Enzymene som bryter ned proteinet, er også intakte i denne fasen, og de aerobe organismene bruker næring som vi ønsker å bevare i fôret.

Fordi det er ønskelig med både høyt sukkerinnhold og høyt proteininnhold i fôret, vil vi at denne fasen skal være så kort som mulig. Derfor må vi få oksygenet ut av grasmassen og få pakket den inn raskt.

2. Fermenteringsfase/gjæringsfase

Fermenteringsfasen starter når oksygenet i grasmassen er i ferd med å bli oppbrukt. Da øker antallet anaerobe bakterier, de som kan leve uten oksygen. Før vi får senket pH, dominerer uønskede bakterier som danner smør- eller eddiksyre. Derfor må vi senke pH slik at smør- og eddiksyrebakteriene blir utkonkurrert av mjølkesyrebakterier. Dette er årsaken til at vi som oftest tilsetter ensileringsmiddel i grasmassen, det fremmer nemlig mjølkesyregjæring.

3. Lagringsperiode

Rundt to uker etter pakking er miljøet så surt at også mjølkesyrebakteriene dør ut. Det sure miljøet hindrer vekst av alle bakterier, det anaerobe miljøet hindrer vekst av mugg- og gjærsopper. Etter fire uker er fôret det vi kaller lagringsstabilt. Rundballer eller silo bør altså ikke åpnes før det har gått minst fire uker.


4. Åpning av silo og utforing

Ved åpning av rundballer eller silo vil det komme til oksygen i massen. Da er det viktig at vi har pakket godt, for god pakking vil hindre oksygenet i å trenge langt inn i massen.

Ved dårlig pakking og dermed god lufttilgang i utfôringsfasen er det fare for varmgang og redusert kvalitet på fôret. Det er spesielt viktig å unngå dette i plan- og tårnsilo, for der kan store partier ødelegges.

Film: Ensilering av gras (5:10)

Filmen handler om fortørking av gras og ensileringsprosessen.

Video: Klipp og lim / CC BY-SA 4.0

Rundballer, plansilo og tårnsilo

Surfôret kan lagres i rundballer, plansilo eller tårnsilo. Det er flere faktorer som påvirker hva vi velger av disse tre, og alle har sine fordeler og ulemper.

Sammenlikning av metoder for lagring av surfôr

Faktor

Rundballer

Plansilo

Tårnsilo

arbeidsinnsatskan gjennomføres med lite arbeidskraft under innhøstingkrever flere folk og mye utstyr under innhøsting og pakking krever flere folk og mye utstyr under innhøsting
økonomistore årlige utgifter til nett og plaststor investeringstor investering
miljømye plastavfalllite avfalllite avfall
svinntilgang på luft ødelegger bare en liten mengde fôrtilgang på luft i siloen kan ødelegge store partier lite svinn på grunn av ødelagt fôr

HMS under slått og silolegging

  • Gå aldri ned i en tårnsilo under innlegging av gras uten luftsirkulasjon. Karbondioksid (CO2) fra grasmassen legger seg nederst og fortrenger oksygenet (O2).

  • Bruk alltid vernebriller og hansker ved håndtering av ensileringsmidler.

  • Bland aldri syrebaserte ensileringsmidler med kofasilmidler.

  • Farlige maskiner: Under slått og silolegging er det store og til dels farlige maskiner i bruk. Det er ofte flere personer i arbeid på et mindre område. Ta hensyn til hverandre, hold det ryddig, og kjør forsiktig.

Oppgave om ensilering

Kilder

Harbo, L., Herikstad, P. & Skretting, T. (2016, 23. juni). Rundballar eller plansilo. Hå Rekneskapslag SA. https://hgrl.no/rundballar-eller-plansilo/

Norgesfôr. (u.å.). HMS ved ensilering. Hentet 27. november 2023 fra https://plantekultur.no/ensilering/helse-miljoe-sikkerhet-hms-ved-ensilering

Norsk Landbruksrådgiving. (u.å.). Konserveringsmetoder. Hentet 27. november 2023 fra https://www.nlr.no/16-konserveringsmetoder/innledning

Norsk Landbruksrådgiving. (2021, 28. mai.). Rundballer eller silo? https://www.nlr.no/fagartikler/grovfor/konservering/default/rundballer-eller-silo

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Anne Langerud.
Maŋemusat ođastuvvon 2023-10-02