Njuike sisdollui
Bargobihttá

Sukkerbrød med og uten bakepulver

Sukkerbrød lages av egg og sukker som piskes luftig og tilsettes mel og ofte bakepulver. Dette kaller vi en pisket masse. I denne oppgaven skal du undersøke om det blir noen forskjeller på sukkerbrød laget med eller uten bakepulver.

Sukkerbrød

For å få et luftig og høyt sukkerbrød er det viktig å ha en luftig eggedosis og ta vare på lufta ved å vende inn mel forsiktig. Ved å tilsette bakepulver oppnår du et luftigere og høyere sukkerbrød.

Det er viktig med en forvarmet ovn og at du ikke åpner ovnsdøra før sukkerbrødet er ferdigstekt. Ellers kan du risikere at sukkerbrødet faller sammen. Snu gjerne sukkerbrødet opp ned på et bakepapir ved avkjøling før du tar det ut av formen. For å lykkes er det viktig å være nøye i alle delene av prosessen.

Oppgave 1. Lag sukkerbrød

Lag to sukkerbrød, ett uten bakepulver og ett med bakepulver.

Sukkerbrød uten bakepulver

  • Forvarm ovnen til 170 grader.

  • Pisk 3 egg og 90 g sukker til luftig eggedosis.

  • Vend inn 90 g siktet hvetemel.

Ha massen over i en springform på 20 cm, og stek i 30 minutter. Avkjøl og ta sukkerbrødet ut av formen.

Sukkerbrød med bakepulver

  • Forvarm ovnen til 170 grader.

  • Pisk 3 egg og 90 g sukker til luftig eggedosis.

  • Vend inn 90 g siktet hvetemel og ½ teskje bakepulver.

Ha massen over i en springform på 20 cm, og stek i 30 minutter. Avkjøl og ta sukkerbrødet ut av formen.

Oppgave 2. Undersøk sukkerbrødene

  1. Sammenlign høyden på de to sukkerbrødene. Er de like høye?

  2. Når begge sukkerbrødene er avkjølt, kan du dele dem i to. Er begge like luftige?

  3. Var det store forskjeller mellom de to sukkerbrødene? Hvorfor? Hvorfor ikke? Kan noe annet enn tilsatt bakepulver være årsak til eventuelle forskjeller?

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Einar Martin Kålen.
Maŋemusat ođastuvvon 03/21/2023