Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Forbrukerkjøpsloven og angrerettloven

Hvilke rettigheter er virksomheter forpliktet til å gi kunden i henhold til forbrukerkjøpsloven og angrerettloven?

Forbrukerkjøpsloven

Forbrukerkjøpsloven gjelder for all handel der kunden er en forbruker som kjøper fra en virksomhet. For handel mellom virksomheter og handel mellom privatpersoner er det kjøpsloven som gjelder.

Hovedforskjellen mellom kjøpsloven og forbrukerkjøpsloven er at kjøperen blir bedre beskyttet i forbrukerkjøpsloven. Årsaken er at man ønsker å beskytte forbrukerens rettigheter i møte med en profesjonell selger.

Feil ved produktet

I loven kalles det en mangel om produktet kunden kjøper, ikke samsvarer med det man kan forvente med tanke på kvalitet, funksjonalitet, holdbarhet, sikkerhet med mer. En mangel må påberopes innen to år. I denne perioden er det virksomheten som har bevisbyrden, det vil si at det er salgsleddet som må bevise at de ikke er ansvarlig for feilen som forbrukeren klager på.

Utvidet klagefrist til to år og at bevisbyrden nå er lagt til selger, er eksempler på hvordan forbrukerkjøpsloven ble skjerpet fra januar 20024. I tillegg har virksomheter nå kun ett forsøk til å rette opp feil. Unntaket er om det er spesielle forhold som gjør at det er rimelig å gi virksomheten enda et nytt forsøk. Etter dette har kunden rett på prisavslag eller pengene tilbake.

Fra januar 2024 ble det også forbudt å selge varer med generelle forbehold, slik som betegnelsen "selges som den er". Dette gjelder også bruktbil og andre varer med lang levetid.

Eksempel på mangel

Hvis en butikk har solgt et tv-apparatet som slutter å fungere etter tre år, skal butikken normalt sett betale reparasjonen. Er det tvil om årsaken til mangelen, kan ikke butikken slippe unna ansvaret ved å hevde at feilen skyldes slitasje eller unormal bruk. Om ikke selger klarer å sannsynliggjøre at feilen skyldes forhold kjøperen er ansvarlig for, må butikken dekke reparasjonen.

Hva er forskjellen på reklamasjon og garanti?

Reklamasjon er de lovfestede rettighetene kunden har overfor selger ved feil eller mangler. Hvis kunden oppdager en feil på produktet som er kjøpt, eller vedkommende ikke har fått det hen har betalt for, har produktet en mangel. Kunden har dermed reklamasjonsrett.

Garanti er en avtale mellom kunden og produsenten eller selgeren som skal gi kunden bedre rettigheter utover de lovfestede reklamasjonsreglene. En produsent av vaskemaskiner kan eksempelvis gi en 10-årsgaranti som en ekstra fordel i tillegg til den lovfestete reklamasjonsretten på fem år som gjelder for vaskemaskiner.

Tenk over

  • Hvem tror du kjenner begrepene reklamasjon og garanti best – kundene eller selgerne?

  • Se NRK-videoen fra 2013 nedenfor. Stemte antakelsene dine? Tror du en tilsvarende undersøkelse ville gitt det samme resultatet i dag?

Digitale oppdateringer

Maskinvare og programvare skal holde i minst fem år. Selger du produkter med programvare, som smartklokker, pc-er og biler, har kunden rett på digital oppdatering i hele levetida til produktene.

Diskuter

  • Kjenner forbrukerne til rettighetene sine om programvareoppdateringer?

  • Får forbrukerne de programvareoppdateringene de har krav på?

Forsinkelse

Om du som virksomhet ikke klarer å levere en vare til avtalt tid, og det ikke skyldes forhold på forbrukerens side, har kjøperen følgende rettigheter etter forbrukerkjøpsloven:

  • holde kjøpesummen tilbake

  • kreve oppfyllelse

  • kreve heving

  • kreve erstatning

Kjøper kan holde tilbake betalingen for å dekke krav som følge av forsinkelsen. Videre kan kjøper kreve at varen blir levert, så sant dette lar seg gjøre for selger. Om selger fremdeles ikke klarer å levere etter en rimelig tilleggsfrist, kan kjøper heve kjøpet og få pengene tilbake. Om forsinkelsen medfører ekstra kostnader for kjøper, kan vedkommende kreve erstatning, så sant ikke forsinkelsen gjelder forhold utenfor virksomhetens kontroll.

Eksempel på forsinkelse

Som flyselskap skal du sørge for at flypassasjerene kommer fram til avtalt tidspunkt. Siden kundene betaler flyreiser i forkant, er det å holde kjøpesummen tilbake, ikke relevant for dette eksemplet.

Det å kreve oppfyllelse vil for et flyselskap si at de må finne en alternativ flyrute for passasjerene om et fly kanselleres.

Ved endring av rutetider etter at kunden har kjøpt billett, kan kjøper kreve heving av kjøpet, også når det gjelder billettyper som i utgangspunktet ikke kan endres.

Kommer en flypassasjer et døgn for sent hjem på grunn av forsinkelser på flyturen, må flyselskapet dekke ekstrautgifter som ekstra hotellovernatting og eventuelt tapt arbeidsfortjeneste.

Hvordan kan kjøperen klage?

Som hovedregel må kjøperen selv ta opp saken med selgeren, men kjøperen kan rådføre seg med Forbrukerrådet. Forbrukerrådet hjelper også virksomheter med å forstå forbrukerens rettigheter. Blir ikke kjøperen enig med selgeren, kan saken klages inn for Forbrukertilsynet.

Vurder

  • Er informasjon knyttet til forbrukerrettigheter godt tilgjengelig?

  • Hviken betydning har Forbrukerrådet i veiledning av forbrukere og rettledning av virksomheter?

  • Tror du mange forbrukere har en høy terskel for å klage en sak inn for Forbrukertilsynet? Hvorfor / hvorfor ikke?

Angrerettloven

Formålet med angrerettloven er å beskytte forbrukerne når de ikke selv går aktivt inn i en kjøpssituasjon, som de gjør om de oppsøker en fysisk butikk. Med noen unntak gjelder angrerettloven for nettsalg, telefonsalg, dørsalg, salg på messer med mer.

Om du som næringsdrivende selger varer til forbrukere ved fjernsalg eller utenom faste forretningslokaler, så gjelder angrerettloven. Det vil si at kunden kan, uten begrunnelse, angre kjøpet innen 14 dager. Vanlig butikksalg omfattes ikke av loven. Da gjelder forbrukerkjøpsloven.

Unntak fra angrerettloven

Nedenfor er noen eksempler på unntak fra angrerettloven. Vil du ha en fullstendig liste, se angrerettloven.

Følgende salg er unntatt fra angrerettloven:

  • bygging av bolig

  • persontransport som buss, tog og fly

  • pakkereiser

  • ferske varer som mat og blomster

  • ting det er umulig å returnere, som fyringsolje eller jord spredt ut i en hage

  • hotellovernattinger, forestillinger og konserter

  • hastereparasjoner hjemme hos kunden

  • forseglede medie- og intimprodukter som kunden har åpnet

  • produkter under 300 kroner inklusiv frakt

Informasjonsplikt

Som næringsdrivende er du pliktig til å opplyse kundene om angreretten. Kundene skal få vite at de har 14 dagers angrerett. I tillegg skal de få enten et fysisk eller et digital angrerettskjema de kan benytte seg av. Om kunden ikke mottar slik informasjon, utvides angreretten til ett år.

I henhold til loven er det er forbrukeren som selv må betale retur av varen. Selgere kan imidlertid velge å tilby gratis retur for å gi bedre service til kunden.

Oppsummerende video om forbrukerrettigheter

Filmen nedenfor oppsummerer Forbrukerkjøpsloven og andre forbrukerrettigheter som gjelder ved handel på nett og i butikk. Hva har forbrukere rett på dersom produktet går i stykker, eller hvis de angrer på kjøpet?

NB. Filmen er laget i 2018 før Storbritannia gikk ut av EU, så riktig antall EU-land er per nå (i 2024) 27.

Kilder

Ege T. (24. januar 2024). Ny lovendring gir deg bedre forbrukerrettigheter. Forbrukerrådet. Hentet fra https://www.forbrukerradet.no/siste-nytt/ny-lovendring-gir-deg-bedre-forbrukerrettigheter/

Guoskevaš sisdoallu