Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Svin

Svinekjøtt er det kjøttslaget vi spiser mest av i Norge. Det er mildt i smaken og gir derfor store variasjonsmuligheter ved at det passer sammen med mange ulike krydder og råvarer. I tillegg er kjøttet mørt, noe som gjør at det kan tilberedes raskt.

Raser

I Norge er de mest vanlige rasene norsk landsvin, norsk yorkshire og duroc. Merkevaren Edelgris fra Gilde er en blanding av de tre rasene og er avlet fram med litt høyere fettinnhold i muskulaturen for bedre smak.

Hanngrisen kalles råne, og hunngrisen kalles purke eller sugge.

Næringsinnhold

Svinekjøtt er en god kilde til protein av god kvalitet og har også en del B-vitaminer, sink, fosfor, kalium og selen. De ulike dyreslagene har ulik fettsyresammensetning. I svinekjøtt er om lag 60 prosent av fettet umettet fett, resten er mettet fett. Mesteparten av fettet sitter på utsiden og er derfor lett å skjære vekk om du ønsker det. Renskåret svinekjøtt er det magreste kjøttet fra svin og inneholder 2–5 prosent fett.

Sesong for svinekjøtt

Svinekjøtt er tilgjengelig hele året, og vi spiser det både til hverdags og fest. Til julemiddagen er det mange som serverer juleribbe med medisterpølser og medisterkaker. Også julesylte er tradisjonelt pålegg som lages av svin.

Til hverdags er det lett å slenge noen skinkeskiver på brødskiva eller smøre med leverpostei. Til middag ønsker vi det kanskje kjapt og enkelt, da passer det fint med koteletter eller strimlet svinekjøtt i en wok. På 17. mai og i barnebursdager serveres det ofte pølser. Det blir i det hele tatt spist mye svinekjøtt i Norge, men ikke alle spiser det. Muslimer og jøder spiser av religiøse årsaker ikke svinekjøtt.

Stykningsdeler og bruk

Kilde

MatPrat. (2020). Oppdelingsguiden. https://www.matprat.no/oppdelingsguiden/

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Jannike Gausdal.
Maŋemusat ođastuvvon 2020-11-17