Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Fjærfe

Vi spiser mye fuglekjøtt i Norge. Det meste kommer nok fra kylling, men vi har også mange andre velsmakende typer å velge mellom.

Tamfugler

Kylling

Kylling har lyst og delikat kjøtt og er svært anvendelig. Fettet sitter under skinnet og er derfor enkelt å fjerne om man ønsker magert kjøtt. Kyllingen slutter å være kylling når den er kjønnsmoden og legger sitt første egg.

Høne

Vi spiser mye mindre hønsekjøtt enn kylling. Kjøttet er seigere og trenger lang tilberedningstid, men er svært smakfullt. Høns gir en god kraft, og det smaker godt i en hønsefrikassé.

And

Tidligere har det ikke vært så vanlig å spise and i Norge, men den har blitt mer og mer populær de senere årene. Kjøttet er rødlig i fargen, og det er mørt og saftig med en kraftig egensmak. Anda har mye fett, dette kan brukes som smør til å steke i eller til å smaksette diverse grønnsaksretter.

Kalkun

Kalkun er den største tamfuglen vi spiser i Norge. Den har lyst, fint og magert kjøtt og må derfor behandles med forsiktighet, ellers vil den fort bli tørr. Kalkun serveres ofte til jul, nyttår og ved andre store anledninger.

Gås

Gåsekjøttet minner om andekjøttet, men er gjerne litt søtere på smak, og det er saftigere og mørere enn kalkunkjøtt.

Vaktel

Vaktel finnes vilt i Sentral-Europa, men kun som tamfugl i Norge. Vaktel er en liten fugl og omsettes derfor hel. Den har delikat, lyst og magert kjøtt.

Viltfugler

Storfugl

Hannen heter tiur og hunnen heter røy. Fuglene er store og kjøttfulle, og de kan fint serveres når det er mange som samles. Kjøttet har en tydelig viltsmak.

Orrfugl

Orrfugl er mye mindre enn storfugl. Fuglen har nydelig, magert fuglekjøtt med karakteristisk smak.

Rype

I Norge har vi to rypearter: lirype og fjellrype. Rype har mørt kjøtt med mye smak, men det kan fort bli tørt ved for sterk varmebehandling.

Fasan

Fasankjøtt har en mild og behagelig viltsmak. Smaken preges av hva fuglen spiser, og hvor den bor. Kjøttet er svært magert og må varmebehandles med forsiktighet.

Kilde

MatPrat. (2020). Oppdelingsguiden. https://www.matprat.no/oppdelingsguiden/

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Jannike Gausdal.
Maŋemusat ođastuvvon 12/01/2020