Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Vilt

Fra de norske skogene får vi fantastisk viltkjøtt som er kortreist, bærekraftig, smakfullt – og magert.

Råvarer og krydder som kler viltkjøtt

For å framheve den gode smaken av vilt kan vi med fordel bruke råvarer og krydder fra skogen, som tyttebær, einebær, blåbær og bringebær eller sopp. Vilt passer også godt sammen med andre typiske høstråvarer som rotgrønnsaker, epler og pærer.

Næringsinnhold

Viltkjøtt inneholder proteiner av høy kvalitet, B-vitaminer og er en god kilde til sink og jern, og det gir også noe kalium. Reinsdyrkjøtt har nesten tre ganger så mye jern som storfekjøtt, noe som vises i den dype rødfargen. Viltkjøtt har generelt lite fett, som regel ikke mer enn tre prosent. Aller magrest er hjorte- og elgsteik.

Elg

Elgkjøttet har en mild og avrundet viltsmak, og det er et allsidig kjøtt som brukes til både hverdags og fest. Størrelsesmessig kan elgen sammenliknes med storfe, og de deles opp etter samme prinsipper. Elgjakta i Norge er fra 25. september til 23. desember, med noen lokale variasjoner.

Hjort

Hjortekjøttet har en litt kraftigere viltsmak enn elgkjøttet, men smaker mildere enn for eksempel reinsdyr. Tilberedt riktig er det mørt og saftig, med finere fiberstruktur i kjøttet enn elg. Jaktsesongen er fra 1. september til 23. desember.

Reinsdyr

Vi har både tamrein og villrein i Norge, men det er lite som skiller dem smaksmessig. Reinsdyr har kraftig viltsmak, og strukturen minner om hjortekjøtt. Slaktesesongen er fra september til mars, jaktsesongen er fra 20. august til 30. september.

Rådyr

Rådyr er vårt minste hjortedyr og har mildt, smaksrikt og mørt kjøtt. Størrelsen på dyret gjør at vi som oftest bruker hele deler av dyret, som lår, bog og sadel, framfor de mindre stykkene. Fra 25. september til 23. desember er det åpent for ordinær rådyrjakt.

Hare

Harekjøtt er mørkt og magert med en kraftig viltsmak. Jakttiden er fra 10. september ut februar, med noen lokale variasjoner.

Kilde

MatPrat. (2020). Oppdelingsguiden. https://www.matprat.no/oppdelingsguiden/

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Jannike Gausdal.
Maŋemusat ođastuvvon 12/08/2020