Rått kjøtt
Kjøttet må være mørt og med god smak. Siden kjøttet ikke varmebehandles, er det veldig viktig at du ikke slurver med hygienen. For å være på den sikre siden kan du velge å fryse kjøttet først.
Carpaccio og tartar er kjente retter som lages av rått kjøtt. Gravet kjøtt er rått kjøtt som får en bestemt smak gjennom gravingsprosessen.
Carpaccio er en italiensk rett som består av løvtynne skiver av rått kjøtt, servert med parmesan, olivenolje og salat.
Framgangsmåte
- Skjær tynne skiver av indre- eller ytrefilet av okse. Til carpaccio kan det være en fordel å fryse kjøttet først, for det er enklere å skjære tynne skiver av kjøttet mens det er halvfrossent.
- Legg skivene fint utover på en tallerken og krydre med salt og pepper.
- Hell over olivenolje, litt sitronsaft, revet parmesan og ruccolasalat.
Carpaccio kan også lages med kjøtt fra hval, vilt eller kalv.
Biff tartar er finhakket rått biffkjøtt som serveres med rå eggeplomme, rødløk, sylteagurk, kapers og rødbete.
Framgangsmåte
- Renskjær kjøttet nøye.
- Du kan velge å kverne kjøttet, finhakke det eller skrape kjøttet med en kniv.
- Smak kjøttet til med salt og pepper, og anrett på tallerkener.
- Server med rå eggeplomme, finkuttet rødløk, sylteagurk, kapers og rødbete.
Gravet kjøtt består av mørt kjøtt som er marinert i like deler sukker og salt, krydder og eventuelt brennevin.
Framgangsmåte
- Lag ei blanding av sukker, salt og de smaksstoffene du ønsker.
- Dryss litt av sukkerblandinga i ei form, og legg på kjøttet. Drypp eventuelt brennevin over kjøttet og strø resten av blandinga over.
- Dekk forma med folie og legg ei skjærefjøl eller en tallerken med vekt på oppå kjøttet. Sett kjøttet på kjøl og la det stå i to–tre dager. Snu på kjøttet et par ganger underveis.
- Tørk av kjøttet og skjær det i tynne skiver.
I denne videoen får du se ulike tilberedningsmetoder for rått kjøtt.