Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Samarbeidsformer i reiselivet

Det finnes ikke én fast form eller modell for samarbeid i reiselivsnæringen. Samarbeidsformene er like varierte som næringen selv. Likevel kan vi se noen likhetstrekk.
Hvorfor kan det være lurt for reiselivsbedrifter å være med i et destinasjonsselskap? Video: Destinasjon Trysil SA / CC BY-NC-SA 4.0

Det helhetlige reiselivsproduktet

Tenk deg at du planlegger en hyggelig feriereise. Du bruker kanskje nettet for å velge transportmiddel, overnattingsted, lokale opplevelser og spennende spisesteder. Du har sikkert ikke kommet langt i planleggingen før du har vært innom et titalls ulike reiselivsbedrifter. Hver og en av dem tilbyr sin del av reisen du er i ferd med å sette sammen.

Visit Flåm som eksempel

Nettsiden til Visit Flåm har en enkel meny over lokale tilbud. Å sette sammen en slik meny krever både god koordinering og en felles strategi. De fleste reiselivsbedriftene har et etablert samarbeid. Samarbeidet kan enten foregå direkte mellom bedriftene, eller det kan foregå indirekte ved at de er medlemmer i lokale organisasjoner som koordinerer og utvikler felles produkter.

Figuren nedenfor illustrer det komplekse samarbeidet i Flåm. Som du ser, samarbeider Visit Flåm med mange andre aktører i reiselivsnæringen for å kunne tilby et helhetlig reiselivsprodukt.

Samarbeid basert på geografi

I Norge er det vanlig at reiselivsaktører som er geografisk nær hverandre, samarbeider. Samarbeidet kan eksistere på alle nivå: i bygdelag, på kommunenivå, på tvers av kommuner, på fylkesnivå, på landsdelsnivå og på nasjonalt nivå.

Eksempel på samarbeid basert på geografi – nasjonalt

Konseptet Opplev nye sider av Norge er et eksempel på et nasjonalt samarbeid. De som har gått sammen om dette konseptet, tilbyr et helhetlig reiselivsprodukt som lar deg skreddersy din egen pakketur i Norge. Her kan du forhåndsbestille og betale samlet for både transport, overnatting, servering og opplevelser.

Fjord Tours står som utvikler av Opplev nye sider av Norge, som er et helårsprodukt. Fjord Tours er en aktivitetsleverandør, og eier verken hotell, busser, båter eller tog, men har samarbeidspartnere som tilbyr transport, overnatting og opplevelser. Selv står de for formidlingen og tilretteleggingen, og de transporterer turistene dit de vil, i ulike «pakker». På nettsidene til Fjord Tours kan du bestille din opplevelsesferie i Norge – med turer, aktiviteter og hotell – i én enkel booking. Du kan velge blant mer enn 200 aktiviteter og sette sammen en reiserute med overnattinger som passer din plan.

Hos Fjord Tours kan du også bestille en ferdig rundtur som kalles Norge i et nøtteskall. Produktet blir markedsført i ulike kanaler, for eksempel hos Visit Norway, som skriver dette om rundturen:

Turen tar deg med gjennom noen av de vakreste landskapene i Vestlandet. Du opplever den vakre Bergensbanen, den imponerende Flåmsbana, Aurlandsfjorden, den trange Nærøyfjorden og den stupbratte Stalheimskleiva. Du kan starte Norge i et nøtteskall® turen fra Oslo, Voss eller Bergen hele året. […] Overnatting underveis er mulig på alle rundturene. Prøv Fjord Pass®, Norges største hotellpass. Med dette i lommen får du rabatt på 170 overnattingssteder over hele Norge.

Fjord Tours' hjemmeside

Les mer om Norge i et nøtteskall på fjordtours.com.

Samarbeid basert på tema og produkt

Stadig flere samarbeidsorganisasjoner i reiselivet er basert på et tema, et produkt eller et markedsområde. En viktig årsak til det er at en stor andel reisende finner informasjon på nettet og velger reise ut fra sine egne interesser.

Eksempel på produktbasert samarbeid – regionalt

Ullruta i Bergen er et godt eksempel på hvordan reiselivsnæringen kan etablere et samarbeid med utgangspunkt i et produkt og utvikle et helhetlig reiselivsprodukt rundt det. Ullruta er en biltur som tar deg med på en reise gjennom flere tusen år – fra vikingtida til vår tid. Bergensregionen har i dag en komplett samling av attraksjoner som har med ull å gjøre. Du kan gå på museer for å lære om ullas historie, du kan besøke fabrikker og motehus som selger moderne norskproduserte ullplagg til hele verden, du kan overnatte på en tradisjonell vestlandsgård og komme tett på sauen, og du kan lære å strikke og veve.

Bli med på Ullruta

Les mer om Ullruta på visitbergen.com.

Eksempel på temabasert samarbeid – kommunalt

Den Gyldne Omvei er et eksempel på hvordan reiselivsnæringen kan samarbeide rundt et tema – i dette tilfellet mat, kunst og kultur. Den Gyldne Omvei er en veistrekning som går gjennom et vakkert kulturlandskap i Inderøy kommune i Nord-Trøndelag. Her har de satset på et helhetlig reiselivsprodukt med mat-, kunst- og kulturopplevelser.

Hva mener vi med at Den Gylne Omvei er et helhetlig reiselivsprodukt? Video: Explore Trøndelag / CC BY-NC-SA 4.0

Samarbeidsformer i hotell- og serveringsbransjen

Hotell- og serveringsbransjen samarbeider ofte i kjeder. De Historiske Hotel & Spisesteder (De Historiske) er et eksempel på et frivillig kjedesamarbeid. Hotellene er lokalisert rundt om i hele landet.

De Historiske er en medlemsorganisasjon som består av 66 hotell, 23 spisesteder og 2 båter. Hotellene og spisestedene har fortiden som ramme for virksomheten, og skriver dette om tilbudet sitt:

Utsøkte matretter og årgangsviner, vakker kunst og kultur, design og utsmykking basert på lange tradisjoner og historie, herskaplig behandling, spennende historiefortellinger, en romantisk stemning og mye mer kan oppleves uten å måtte forlate hotellene. Golf, kanefart, skiløyper, fjorder, fosser, fiske, jakt, båtliv, fjelltopper, museer, shopping, ridning, vandreturer og mye mer kan du oppleve rett utenfor våre dører, hvis det skulle friste.

Hva kjennetegner De Historiske Hotel & Spisesteder? Video: De Historiske - hotel & spisesteder / CC BY-NC-SA 4.0

Samarbeid i serveringsbransjen

Serveringsbransjen består av mange små og mellomstore selvstendige virksomheter. Mange av virksomhetene er tilknyttet ulike kjeder, spesielt innenfor hurtigmat. Serveringsbransjen favner et bredt spekter av ulike typer virksomheter: restauranter, kafeer, barer, cateringbedrifter, kantiner og gatekjøkken.

Kilder


Fjord Tours (u.å.). https://www.fjordtours.com/no/#redirected

Visit Bergen (u.å.). Bli med på ullruta. https://www.visitbergen.com/ting-a-gjore/turer/bilturer-i-bergensregionen/bli-med-pa-ullruta

Den Gyldne Omvei (u.å.). https://dgo.no/

De Historiske (u.å.). Om oss. https://www.dehistoriske.no/om-oss/

Fondet for regionale verneombud i hotell, restaurant og renhold (u.å.). https://rvofond.no/hrr/aarsrapport/2016/overnatting-og-servering.html