Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Al Jazeera endrer nyhetsbildet

Den som definerer nyhetsbildet, har makt over opinionen. Vestlige medier dominerte lenge det internasjonale mediebildet, men det globale medielandskapet er i endring. Nye internasjonale TV-stasjoner bidrar til et mer nyansert nyhetsbilde.
Al Jazeera har siden oppstarten for 20 år siden utfordret både Vesten og de arabiske diktaturene med hardtslående journalistikk. Debattprogrammet "Motsatt retning", ledet av dr. Faisal al-Kasim, tok opp tabuer som aldri hadde vært diskutert før. I 2017 krevde Saudi-Arabia, Egypt og flere andre arabiske land at Qatar skulle stenge TV-kanalen. Video: NRK / CC BY-NC-ND 4.0

Den arabiske TV-kanalen Al Jazeera

Angloamerikanske nyhetskanaler som BBC og CNN har i mange år dominert det internasjonale nyhetsbildet. Nyhetsbyrået Inter Press Service (IPS) var lenge den eneste alternative kilden til nyheter fra "den tredje verden". I dag slåss flere internasjonale TV-stasjoner om å definere hva som er sannheten om det som skjer. Mye tyder nå på at det globale mediebildet er i ferd med å endre seg radikalt.

En av de viktigste aktørene er den arabiske TV-kanalen Al Jazeera, som ble grunnlagt i 1996. Den 16. november 2006 ble den engelske versjonen av Al Jazeera lansert. Al Jazeera eies av Qatar Media Corporation, som igjen eies av Qatars overhode sjeik Hamad bin Khalifa al Thani. Hovedsetet er i Doha, hovedstaden i Qatar, men TV-stasjonen har 45 lokalkontorer verden over. I dag har Al Jazeera 100 millioner seere, like mange som BBC.

For å treffe et mangfoldig publikum trengs det mangfold i redaksjonen. Dette er hovedbudskapet til Dima Khatib, direktør for sosiale medier i AJ+. Video: Kolbjørn Hoseth Larssen / CC BY-NC-SA 4.0

Eksplosjon av internasjonale TV-kanaler

– Alle nyheter presenteres med det kulturelle perspektivet til den som rapporterer det, sier Alain de Pouzilhac, toppsjef i TV-kanalen France 24 til avisa The Guardian. Dekningen av Irak-krigen i 2003 fikk mange journalister til å våkne opp. Nyhetskanaler som BBC og CNN var enerådende i formidlingen av det som skjedde. Journalistene fulgte de amerikanske troppene på slagmarken, og nyhetsdekningen var sterkt preget av militær propaganda. Det ble svært tydelig at den som rår over nyhetsstrømmen, kan forme opinionen.

I 2006 brakte Al Jazeera et arabisk perspektiv inn i nyhetsdekningen. Bare tre uker etter, den 6. desember 2006, ble den franske nyhetskanalen France 24 lansert. Også franskmennene ønsket å få fram sitt perspektiv på konflikter og formidle "franske verdier" i det internasjonale mediebildet. USA, Saudi-Arabia og Russland har svart på utfordringen fra Al Jazeera ved å lansere de nye TV-kanalene Al Hurrah, Al Aarabyia og Rusiya Al Yaum. Tallet på internasjonale TV-kanaler har eksplodert. I dag finnes det over 450 TV-kanaler i den arabiske verden.

Al Jazeera dekket rettssaken etter 22. juli. Fra et arabisk perspektiv blir hendelsen sett på som én av mange voldelige aksjoner rettet mot globalisering.

Den russiske senatoren Vladimir Sloutsker erklærte at han ønsket å etablere en ny, global jødisk TV-kanal, blant annet for å utfordre Al Jazeera International.

Utfordrer det tradisjonelle nyhetsbildet

Den amerikanske utenriksministeren Hillary Clinton uttalte i 2011 til avisa Le Monde at USA taper informasjonskrigen, fordi de store amerikanske fjernsynskanalene sender millioner av reklamer og ekspertdebatter, mens Al Jazeera stadig får flere seere i USA fordi kanalen formidler virkelige nyheter. Hun tilføyde:

– Enten dere liker det eller ei, er den virkelig mektig. Den er i ferd med å endre måten folk tenker og handler på.

Utfordrer også den arabiske verden

Men Al Jazeera utfordrer ikke bare folk i Vesten. TV-kanalen har gitt opposisjonen en talerstol og slik sett åpnet den arabiske verden for arabere. Al Jazeera spiller derfor en sentral rolle ved å gi rom for meningsytringer og debatt, både på TV-skjermen og i sosiale medier.

Det arabiske mediehuset Al Jazeera sin avdeling AJ+ jobber systematisk for å nå ut til kvinner i den arabiske verden gjennom sosiale medier. Video: Kolbjørn Hoseth Larssen / CC BY-NC-SA 4.0

Guoskevaš sisdoallu

Bihtát ja doaimmat
Sammenlign internasjonale nyhetskanaler

Sammenlign internasjonale nyhetskanaler. Hvem er kildene? Hvor kommer bildene fra? Hvorfor er akkurat denne formen for framstilling valgt?

Bihtát ja doaimmat
Fortellerposisjoner i krig

Hvilke fortellerposisjoner bør journalister og filmskapere innta når de formidler historier fra krigen i Gaza?