Njuike sisdollui
Bargobihttá

Lag et måltid

Å lage mat til andre krever at du som fagarbeider har kompetanse om kosthold og ernæring. Du skal kunne lage enkle måltider som er tilpasset enkeltbrukeres behov, og som er i tråd med kostrådene fra helsemyndighetene.

Oppgaver

Bruk kostholdsplanleggeren som kilde gjennom alle oppgavene.

  1. Sett opp forslag til et måltid tilpasset en konkret aldersgruppe eller brukergruppe. Du kan selv velge om det er frokost, lunsj, middag eller kveldsmat du vil lage.
  2. Vurder energi- og næringsinnholdet i måltidet.
    1. Hvor stor andel av energiinnholdet i dette måltidet kommer fra hver av de energigivende næringsstoffene?
    2. Hvilke ikke-energigivende næringsstoffer inneholder måltidet, og i hvilke matvarer finner vi dem?
    3. Hvordan vil du vurdere energi- og næringsinnholdet i måltidet ut fra kostrådene fra Helsedirektoratet?
  3. Hvilke matvarer vil du anbefale at personen får i seg resten av dagen? Begrunn svaret ditt.
  4. Lag måltidet hjemme eller på skolen. Husk å ivareta hygiene etter gjeldende retningslinjer.
  5. Dokumenter arbeidet ditt med en bilde- eller filmpresentasjon.




Guoskevaš sisdoallu