Å jobbe med eldre mennesker
I dagens samfunn er omsorgen for eldre i stor grad blitt en samfunnsoppgave. Endringer i familiestrukturer, bomønster og en travel hverdag har gjort at de eldre i mindre grad enn før er integrerte i familien.
Tidligere fikk eldre som trengte pleie og omsorg, dette behovet dekket av familien, mens de eldre i dag i stor grad får dekket pleie- og omsorgsbehovet av profesjonelle som arbeider i hjemmebasert omsorg eller i sykehjem.
På hvilke arbeidsplasser i helsevesenet kan helsefagarbeideren møte eldre mennesker?
Eldre mennesker er ei gruppe som ofte er takknemlige for pleie- og omsorgstjenestene de får av helsefagarbeidere. Mange av de eldre setter pris på å kunne dele noe av visdommen sin og livserfaringene sine med yngre mennesker. At noen har tid og lyst til å høre historien til et eldre menneske, gir den eldre en følelse av at han eller hun blir sett og fortsatt har verdi.
Unge helsefagarbeidere kan synes det er vanskelig å finne et tema å prate med de eldre om, men det å spørre de eldre om livshistorien deres er et utmerket samtaletema. Selv demente kan huske barndommen og ungdommen sin. Gjennom samtale med eldre mennesker kan helsefagarbeideren også få kunnskaper om historien og samfunnsutviklinga.
Som helsefagarbeider kan du jobbe med eldre både på omsorgssenter, sykehjem og i hjemmebaserte tjenester. I arbeid med eldre mennesker vil sentrale arbeidsoppgaver for helsefagarbeideren være
å observere for å se etter endringer i personens helsetilstand og hvilke hjelpebehov personen har
å planlegge arbeidet, lage en plan for hvordan dagen skal gjennomføres med blant annet stell, måltid, aktivitet og omsorg
å gjennomføre stell og hjelpe til med personlig hygiene etter gjeldende prosedyrer, og å alltid være bevisst på egen og andres hygiene, for å forhindre smitte
å hjelpe til ved måltider og sørge for god ernæring med næringstett kosthold, tilberede enkle måltider, delta og hjelpe til under måltider, bidra til hygge og trivsel under måltidet for å øke matlyst
å vise omsorg, kommunisere og samarbeide med personer for å skape trivsel og for å ivareta brukermedvirkning
å motivere og veilede til aktivitet og sosiale tiltak
å rapportere og dokumentere for å kunne avgjøre hvilke tiltak som skal iverksettes, og for å vurdere om tiltakene som er iverksatt, virker
I tillegg må du som helsefagarbeider ha kunnskap om ulike sykdommer, og det er viktig å være klar over at eldre kan ha atypiske symptomer på ulike sykdommer. Du må vite hva som er gode arbeidsteknikker og riktige arbeidsstillinger, både av hensyn til personen du skal hjelpe, og deg selv som arbeidstaker. Å bruke riktige forflytningsteknikker reduserer belastninger og skader.
Utfordringer til deg
Hva er god eldreomsorg?
Hvorfor er det viktig å se mennesket bak funksjonstapet og diagnosene?
Det at du trives og har en positiv innstilling til jobben som helsefagarbeider, er nødvendig for at eldre personer skal få den beste pleien. Hvilke holdninger og verdier mener du er viktige og nødvendige i arbeid med eldre mennesker?
Hva kan du gjøre for at eldre skal få bruke og utvikle egne ressurser?
Hvilken verdi og nytte mener du samarbeid med pårørende har i eldreomsorgen?
Guoskevaš sisdoallu
Alle mennesker, uavhengig av kjønn, alder, religion og kultur, er bærer av sin unike historie. Disse historiene forteller hvem vi er.
Gode rapporter er viktig for pasientsikkerheten og for å yte best mulig pleie. Å rapportere betyr å formidle nødvendig informasjon til de som trenger den.