Njuike sisdollui

Bargobihtát ja doaimmat

Ernæringsarbeid i bofellesskap

Kostrådet om frukt, bær og grønnsaker anbefaler minst fem og helst åtte porsjoner om dagen, altså minst 500–800 gram. Hvordan kan du veilede og motivere brukere som ikke ønsker å spise så mye frukt og grønt, og samtidig ivareta brukermedvirkning? Se filmen og svar på oppgavene.

Oppgaver

  1. Hvorfor kan det være utfordrende å motivere til kostholdsendringer og samtidig ivareta prinsippet om brukermedvirkning?

  2. Finn eksempler på hvordan Lasse ivaretar brukermedvirkning samtidig som han prøver å motivere Bjørn Terje til å velge magrere matvarer når de er i butikken.

  3. Forklar begrepet minst fem og helst åtte om dagen.

  4. Hva er grunnen til at omtrent halvparten av inntaket av frukt, bær og grønnsaker bør være grønnsaker?

  5. Hva sier tallerkenmodellen om hvor stor andel av et måltid som skal være grønnsaker?

  6. Lag en film eller presentasjon med bilder og lyd som handler om helsegevinstene ved å spise grønnsaker og frukt. Den skal vare mellom tre og fem minutter.

Guoskevaš sisdoallu

Tallerkenmodellen viser hvordan de ulike matvarene bør fordeles i et enkelt måltid.

CC BY-SADán lea/leat čállán Vigdis Haugan.
Maŋemusat ođastuvvon 01/06/2022

Oahppanresurssat

Ernæringsarbeid