Njuike sisdollui

Fágaávnnas

Tallerkenmodellen

Helsedirektoratet anbefaler "tallerkenmodellen" som hjelpemiddel for å lage sunne måltider. Modellen viser hvordan ulike matvarer kan fordeles på en tallerken.
Tallerken delt i tre like store deler. En del med grønnsaker, en del med kjøtt og en del med poteter. Illustrasjon.
Raba gova ođđa siiddus

Tallerkenen deles i tre like deler som fylles med

  • en tredel grønnsaker
  • en tredel poteter/ris/pasta/korn
  • en tredel fisk/kjøtt/egg/belgvekster

Modellen gjelder for alle grupper av friske mennesker. Fordelingen av matvarene skal være som på modellen, uansett om man har behov for lite eller mye mat. Slik blir det lettere å spise sunt og variert til alle dagens hovedmåltider.

Middag med laks, potet og grønnsaker. Foto.
Raba gova ođđa siiddus

Disse tallerkenmodellene viser hvordan du kan forsyne deg etter modellen. Tallerkenstørrelsen har ingenting å si – her er det fordelingen som er viktig.

Tallerken med brød, skinke og salat. Foto.
Raba gova ođđa siiddus
CC BY-NC-SADán lea/leat čállán Guri Bente Hårberg. Vuoigatvuođaguoddi: Sylvi Skjelstad
Maŋemusat ođastuvvon 06/07/2021

Oahppanresurssat

Kosthald