Forebygging av feilernæring
Før du starter på oppgavene, kan det være nyttig å repetere fagstoffet fra vg1 om energigivende og ikke-energivende næringsstoffer. Dette ligger som relatert innhold.
Lag en digital informasjonsbrosjyre med bilder og tekst om næringsstoffene i maten. Det kan være hensiktsmessig å dele inn i energigivende og ikke-energigivende næringsstoffer. Brosjyren skal inneholde informasjon om
funksjonen til de ulike næringsstoffene
anbefalt daglig inntak
symptomer ved mangel
anbefalte matvarer for å forebygge og behandle mangel på de ulike næringsstoffene
I den rike delen av verden er feilernæring hovedsakelig knyttet til for høyt matinntak og dårlig kosthold. Lag en film om kostholdsendring for å forebygge feilernæring blant ungdom. Filmen skal publiseres på sosiale medier, og målet er å motivere ungdom til å velge et sunnere kosthold. Filmen bør inneholde
informasjon om hvordan kosthold påvirker helsa
informasjon om hva kostrådene sier
konkrete tips om sunnere alternativer til mat- og drikkevarer som ungdom har et høyt inntak av
Guoskevaš sisdoallu
Her får du en oversikt over de mest kjente næringsstoffene, hvilke hovedfunksjoner de har, og hvilke matvarer som er gode kilder.
Fett, karbohydrater og proteiner er energigivende næringsstoffer som bygger opp og vedlikeholder kroppen. De kan også forbrennes i kroppen og frigi energi.