Varianter av supper - Råvare, produksjon, salg og service (RM-KOS vg2) - NDLA

Hopp til innhold
Oppgave

Varianter av supper

Supper lages på forskjellige måter. Ei god suppe krever god fagkunnskap og sensoriske ferdigheter. I denne oppgaven skal du lage flere varianter av supper og vurdere smak.

Oppgave 1. Varianter av blomkålsuppe

  1. Variant 1: Vask blomkålen, og del den i biter. Kok den mør i 1 liter vann. Husk å ta med alt på blomkålen når du koker. Lag lys jevning av 30 g smør og 30 g siktet hvetemel, og spe inn blomkålkraften. Smak til med litt fløte, salt og pepper.

  2. Variant 2: Vask blomkålen, og del den i biter. Ta med både stilk, buketter og blader. Finkutt 1 sjalottløk og 1 fedd hvitløk. Stek blomkål, sjalottløk og hvitløk i litt olje i en kasserolle til de får litt farge. Tilsett 4 dl kylling- eller grønnsakskraft og 4 dl melk. Kok til blomkålen er mør, og kjør blandinga sammen i blender eller med stavmikser. Smak til med salt og pepper.

  3. Smak på begge variantene av blomkålsuppe. Hvilken suppe smaker mest blomkål? Hvilken suppe synes du smaker best, og hvorfor?

Oppgave 2. Varianter av tomatsuppe

  1. Variant 1: Kutt 1 sjalottløk og 1 fedd hvitløk, og stek dem i litt olje i en kasserolle. Tilsett 2 ss tomatpure, og la det surre litt. Ha deretter i 400 g hakkede tomater, 4 dl kylling- eller grønnsakskraft og 1 ss brunt sukker, og la det koke i 15 minutter. Kjør suppa sammen i blender eller med stavmikser. Smak til med salt, pepper og hakket basilikum.

  2. Variant 2: Kutt 1 sjalottløk og 1 fedd hvitløk. Smelt 15 g smør i en kasserolle, og tilsett sjalottløk og hvitløk. Tilsett 15 g siktet hvetemel, rør rundt, og spe inn 5 dl kylling- eller grønnsakskraft. Tilsett deretter 400 g hakkede tomater. La dette koke i 15 minutter. Tilsett 4 ss crème fraîche, og kjør suppa sammen i blender eller med stavmikser. Smak til med salt, pepper og basilikum.

  3. Smak på begge variantene av tomatsuppe. Hvilken suppe smaker mest tomat? Hvilken suppe synes du smaker best, og hvorfor?

Skrevet av Einar Martin Kåen.
Sist faglig oppdatert 24.05.2023