Film og filmklipp
Béchamel
Béchamel kalles også hvit saus. Det er en klassisk saus med mange bruksområder.
Video: Moxey AS / CC BY-SA 4.0
Béchamel er den ideelle sausen til mange ulike retter, blant annet gratinert blomkål, lasagne, fiskeboller, fiskegrateng og suffleer.
Sausen kan også brukes til å lage kroketter. Da lager du en ekstra tykk saus og smaksetter den med for eksempel sopp, sitronzest, estragon og kylling-confit. Så former du massen til runde, avlange former, som du deretter fryser, panerer og friterer.
Béchamel er en stabil saus som også egner seg til bruk med kremsprøyte.
4 porsjoner
Tilberedningstid: 5 minutter
Koketid: ca. 25 minutter
Ingredienser
- 30 g smør
- 30 g mel
- 5 dl melk
- nyrevet muskat
- salt og nykvernet hvit pepper
Framgangsmåte
- Varm opp melken i en kasserolle.
- Smelt smøret i en annen kasserolle, og tilsett melet. Rør det inn med en liten visp eller ei tresleiv.
- Spe den varme melken over jevninga mens du rører godt.
- Sett kasserollen over lav varme, og kok opp blandinga under konstant omrøring. Så snart den når kokepunktet, reduserer du varmen og lar den småkoke i ca. 20 minutter under konstant omrøring. Pass på at vispen tar med seg alt, slik at ingenting legger seg på bunnen av kasserollen.
- Smak sausen til med salt, hvit pepper og eventuelt bitte litt muskat.
- Sil sausen gjennom en traktformet sil. Du kan servere sausen straks eller holde den varm i vannbad. Da bør du legge noen små smørklatter på overflaten, slik at det ikke dannes snerk.