Hopp til innhold
Fagartikkel

Geleringskost

Geleringskost brukes til pasienter med svelgeproblemer, pasienter med kreft og til slagpasienter.

Geleringskost

Mat som lar seg forme, er lettere å spise enn flytende kost. Geleringkost har en bløt og sammenhengende form. Basis i denne kosten er mat med purékonsistens eller flytende konsistens som er justert (gelert) under tilberedningen. Eksempler på slik kost er pudding, gelé, fromasj, grateng uten klumper, mousse og krem.

Denne kosten skal ha samme næringsinnhold som normalkosten. I noen tilfeller må vi berike den med næring for å oppnå dette. Det kan være en utfordring å lage variasjon i denne typen kost. For å få gelékonsistens kan man for eksempel mose kjøtt med kjøttkraft til en flytende konsistens og tilsette et tykningsmiddel som for eksempel ThickenUp.

Bruk av former

I tilberedningen kan vi benytte former slik at maten får tilbake sin opprinnelige form. Hvis vi for eksempel moser kyllinglår, kan vi legge mosen i former som er formet som et kyllinglår. Vi kan forberede et helt brett om gangen og fryse det vi ikke skal bruke umiddelbart. ThickenUp tåler at produktet blir varmet opp igjen. Potetmel og gelatin kan også brukes som bindemiddel. ThickenUp kan også brukes i kaffe, te og juice.

Forslag til dagsmeny

I tabellen under ser du hvordan en variert og næringsrik dagsmeny kan se ut.

Frokost

  • 1 porsjon tykk grøt med smør og sukker på
  • 1 glass lettmelk med ThickenUp

  • 1 glass jus med ThickenUp

Mellommåltid

  • 2 halve skiver brød dyppet i ThickenUp:

    • 1 med leverpostei
    • 1 med smøreost
  • 1 glass kefir med ThickenUp

Lunsj

  • dagens suppe med ThickenUp

  • 1 glass melk med ThickenUp

  • kaffe/te med ThickenUp

Middag

  • potetmos
  • grønnsakpuré
  • kjøtt/fisk i puddingform
  • saus
  • gelé med vaniljekrem

Kaffe/te

  • kaffe med ThickenUp

  • kaffemat med ThickenUp

Kvelds

  • 1 porsjon tykk grøt
  • 1 glass H-melk med ThickenUp

  • kaffe/te med ThickenUp

Skrevet av Audun Moksheim og Ketil Lyngvær.
Sist faglig oppdatert 27.10.2020