Flytende kost - Råvare, produksjon, salg og service (RM-KOS vg2) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Flytende kost

Den flytende kosten må ha en helt jevn og glatt konsistens uten biter.

Flytende kost brukes til

  • pasienter som har innsnevringer eller trange partier i spiserøret
  • pasienter som gjennomfører mage- og tarmundersøkelser
  • pasienter som har vært gjennom operasjoner
  • pasienter med kjevelås
  • pasienter med tyggeproblemer
  • pasienter med sårhet i munnhule og svelg

Det kreves planlegging for at den flytende kosten skal bli så appetittvekkende og variert som mulig. I tillegg skal flytende kost inneholde tilstrekkelig med energi (kalorier) og næringsstoffer. For å få til dette er det viktig med flere mellommåltider i tillegg til de vanlige måltidene. Det er viktig at måltidene består av flere supper og drikker.

Flytende kost må være helt fri for klumper slik at den kan inntas med sugerør. Bruk derfor stavmikser eller hurtigmikser under tilberedning.

Berikning

All mat som blir brukt til flytende kost, kan berikes med energiberikende pulver. Som et alternativ kan man også gi pasienten et supplement med næringsdrikker. Disse kan vi lage selv eller kjøpe ferdige. Dette er særlig viktig hvis pasienten lider av stort vekttap. Vi kan også berike maten med ekstra fløte, rømme, smør eller egg.

Forslag til dagsmeny

I tabellen under ser du hvordan en variert og næringsrik dagsmeny kan se ut.

Dagsmeny

Menyforslag

Frokost

  • 2,5 dl tynn, flytende grøt
  • 1 glass lettmelk
  • 1 glass jus

Mellommåltid

  • hjemmelaget jordbærmilkshake

Lunsj

  • 2,5 dl aspargessuppe med most asparges
  • 1 glass lettmelk

Mellommåltid

  • 1 stk. yoghurt med bærsmak

Middag

  • jevnet potetpurésuppe med most kjøtt og grønnsaker
  • gelé med vaniljesaus

Kaffe/te

  • kaffe/te
  • karamellpudding

Kvelds

  • tomatsuppe
  • 1 glass helmelk

Sen kvelds

  • 2,5 dl tynn grøt
  • 1 glass surmelk
Skrevet av Audun Moksheim og Ketil Lyngvær.
Sist faglig oppdatert 20.12.2023