Fettredusert kost - Råvare, produksjon, salg og service (RM-KOS vg2) - NDLA

Hopp til innhold
Film og filmklipp

Fettredusert kost

Fettredusert kost tilberedes så lik nøkkelrådskost som mulig, men med redusert fettinnhold.
Video: Unni Kulhuset Granheim / CC BY-NC-SA 4.0

Hvem skal ha fettredusert kost?

Fettredusert kost brukes til personer som har fettdiaré. Fettdiaré kan komme av ulike sykdomstilstander i tarmen og/eller bukspyttkjertelen, og disse sykdomstilstandene kan føre til at man i perioder er svært ømfintlig overfor fett.

Eksempler på sykdomstilstander er stråleskader eller betennelse i tarm, når deler av tarmen er fjernet og akutt gallebesvær. Ved inntak av for mye fett vil pasienten få fettdiaré. Fett vil dermed ikke bli tatt opp i kroppen, og hvis dette pågår over tid, vil det bli for lite av viktige næringsstoffer.

Nøkkelrådskost med redusert fettinnhold

Energifordeling

  • 17 % proteiner

  • 15 % fett

  • 68 % karbohydrater

Fettredusert kost tilberedes så lik nøkkelrådskost som mulig, men med redusert fettinnhold. Nøkkelrådskost inneholder ca. 80–90 gram fett per dag. Ved fettredusert kost skal man maksimalt ha 40 gram fett for hver dag, og dette må fordeles over alle måltidene. Det bør serveres seks måltider per dag for å få dekket behovet for energi.

Noen pasienter vil tåle mer fett, så kosten må derfor tilpasses hver enkelt pasient.

For å være sikker på at man ikke overskrider anbefalt mengde, bør man bruke oppskrifter og/eller veie opp fett som brukes i kosten. Det er viktig å være oppmerksom på at mange produkter og råvarer inneholder fett, og at dette må inkluderes i den totale mengden fett per dag.

Ernæringsmessige utfordringer

Når man reduserer fettmengden med ca. 50 gram, mister man samtidig 450 kcal per dag, som er ren energi. For at pasienten skal få nok energi, må man kompensere tapt energiinntak fra fett med karbohydrater og proteiner. Matvarer som det er naturlig å øke inntaket av, er for eksempel brød, grønnsaker og potet. Ettersom disse matvarene gir stort volum og man blir raskere mett, må man legge inn flere mellommåltider i kosten. Sukkervarer kan også øke energitettheten.

Fett tilfører en del betydningsfulle næringsstoffer til kroppen, og dette mister man noe av når fettmengden reduseres i kosten, blant annet

  • essensielle fettsyrer – omega 3 og omega 6
  • fettløselige vitaminer, A- og D-vitaminer

Eksempel på fordeling av 40 gram fett

I tabellen under finner du et eksempel på hvordan vi kan fordele 40 gram fett på en dag.

Fettinnhold i et utvalg matvarer

Matvare

Mengde matvare i gram

Mengde fett i gram

Olje eller flytende margarin til matlaging

5–10

5–10

Skummet melk, inkl. matlaging

750

0,75

Kjøtt, magert

150

2–15

Fisk, mager

200

1–6

Pålegg (mager ost el. magert kjøtt)

150

2–12

Brød (grovbrød), ca. 8 skiver

320

9

Skrevet av Unni Kulhuset Granheim.
Sist faglig oppdatert 20.12.2023