Hopp til innhald
Oppgåve

Tilpassa kost – allergiar

Å tilpasse menyar til gjestar med allergiar og intoleransar kan vere utfordrande. Det krev kunnskap om råvarer og ulike allergiar og intoleransar.

Meny

Krema jordskokksuppe, bakt jordskokk, sprøsteikt bacon, urteolje, focaccia

*

Bresert svineknoke, omnsbakte rotgrønsaker, sylta raudlauk, blomkålpuré, bearnés-saus, Anna-poteter

*

Sjokoladefondant, vaniljeis, marinerte jordbær, røsta peanøtter

Oppgåve 1

Merk menyen med dei allergena produkta inneheld.

Oppgåve 2

Ein av gjestane har mjølkeallergi og kveiteallergi. Kva endringar vil du gjere for denne gjesten?

Oppgåve 3

Nokre av gjestane er muslimar, og éin av gjestane har peanøttallergi. Kva endringar vil du gjere for dei?

Oppgåve 4

Du skal lage denne menyen til eit selskap der alle dei nemnde tilpassingane må vere med. Korleis vil du løyse dette når de skal lage og servere mat til selskapet?

  • Får dei som treng tilpassingar, eigen meny?

  • Endrar du menyen til alle?

  • Får dei med tilpassingar eigne servitørar, eller løyser de dette undervegs?

  • Korleis kvalitetssikrar du at dei med tilpassingar får riktig meny?

Oppgåve 5

Vel drikke til alle dei tre rettane, og inkluder tilpassingane.

CC BY-SA 4.0Skrive av Einar Martin Kålen.
Sist fagleg oppdatert 23.06.2021