Oppgåve
Lag eit måltid
Å lage mat til andre krev at du som fagarbeidar har kompetanse om kosthald og ernæring. Du skal kunne lage enkle måltid som er tilpassa behovet til enkeltbrukarar, og som er i tråd med kostråda frå helsestyresmaktene.
Bruk kostholdsplanleggeren som kjelde gjennom alle oppgåvene.
- Set opp forslag til eit måltid tilpassa ei konkret aldersgruppe eller brukargruppe. Du kan sjølv velje om det er frukost, lunsj, middag eller kveldsmat du vil lage.
Vurder energi- og næringsinnhaldet i måltidet.
- Kor stor del av energiinnhaldet i dette måltidet kjem frå kvar av dei energigivande næringsstoffa?
- Kva for ikkje-energigivande næringsstoff inneheld måltidet, og i kva matvarer finn vi dei?
- Korleis vil du vurdere energi- og næringsinnhaldet i måltidet ut frå kostråda frå Helsedirektoratet?
- Kva matvarer vil du tilrå at personen får i seg resten av dagen? Grunngi svaret ditt.
- Lag måltidet heime eller på skulen. Hugs å vareta hygiene etter gjeldande retningslinjer.
- Dokumenter arbeidet ditt med eit bilet- eller filmpresentasjon.