Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Hva vet jeg? Konspirasjonsteorier

Hva er konspirasjonsteorier? Hva kjennetegner slike teorier? Er konspirasjonsteorier underholdning og moro, eller kan de være farlige? I denne podkastepisoden spør Jonis Josef om alt han lurer på når det gjelder konspirasjonsteorier. Lytt til episoden og løs oppgavene.
Eldre mann med hatt av aluminiumsfolie og T-skjorte med teksten "Flat Earth Community" på brystet. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppgave 1. Forberedelse

Før du lytter til podkasten, så tenk etter:

 1. Hvilke konspirasjonsteorier kjenner du til?

 2. Hva er egentlig en konspirasjonsteori?

 3. Skriv ned alle begreper som blir nevnt i episoden som du synes er vanskelige.

Jonis Josef, som har svart, krøllete hår og skjegg, poserer foran et mikrofonstativ. Han smiler og ser imøtekommende ut. Foto.
Hva vet jeg?

Konspirasjonsteorier

I denne podkasten spør Jonis Josef om det han lurer på når det gjelder konspirasjonsteorier. Gjesten er Peder Nustad. Han er prosjektleder i Dembra, som jobber med demokratisk beredskap mot rasisme o...

0:00
-0:00

Oppgave 2. Sentrale begreper

Sitt sammen parvis eller i små grupper:

 1. Hvilke vanskelige begreper har dere skrevet ned? Forsøk å finne forklaringer på dem.

 2. Etterpå kan dere sjekke begrepsforklaringene i listen nedenfor.

Begrepsforklaringer til podkastepisoden "Hva vet jeg? Konspirasjonsteorier"

JFK

I 1963 ble den amerikanske presidenten John F. Kennedy skutt og drept i Dallas. Drapet utløste en rekke ulike teorier om hvem som "egentlig" sto bak attentatet.

Transparent

I denne sammenhengen handler begrepet om at noe er åpent, gjennomsiktig og forutsigbart. Et transparent samfunn er altså et åpent samfunn.

Entreprenør

En entreprenør er i denne sammenhengen en person som opptrer nyskapende og produserer konspirasjonsteorier. Disse entreprenørene bidrar også til å spre teoriene.

9/11

9/11 henviser til konspirasjonsteoriene om terrorangrepet mot USA 11. september 2001. Disse teoriene hevder at amerikanske myndigheter visste om eller dekker over det som "egentlig" skjedde denne dagen.

QAnon

QAnon er en konspirasjonsteori som springer ut fra en nettprofil som kaller seg Q, og som visstnok skal være en ikke-identifisert person med tilgang til topphemmelig informasjon. Denne informasjonen blir spredt gjennom kodede meldinger som anonyme følgere, såkalte anons, tolker. Konspirasjonsteoriene tilknyttet QAnon handler blant annet om en sammensvergelse av djeveldyrkende pedofile som styrer USA. Ifølge tilhengerne av QAnon skal Donald Trump avsløre og rydde opp i denne enorme konspirasjonen.

Illuminater

Ifølge konspirasjonsteoretikere styrer illuminater, eller Illuminat-ordenen, all verdens maktorganer og står bak det meste av det som er ondt i verden.

Skull and Bones

Skull and Bones skal, ifølge konspirasjonsteoretikere, være et nettverk av hemmelige klubber som styrer verden. Dette foregår i hemmelighet, og medlemmene består av mektige menn.

Byråkrati

Betegnelsen byråkrati beskriver en beslutningsprosess der saker skal behandles etter et felles sett med regler. Det å følge korrekt framgangsmåte kan være tidkrevende, og derfor brukes begrepet byråkrati ofte som et nedsettende uttrykk for tungvint saksbehandling.

Marginalisering

Begrepet marginalisering brukes i flere sammenhenger. Her blir det brukt om en prosess der enkeltindivider eller grupper blir skjøvet ut i ytterkantene av samfunnet. Noen blir altså holdt utenfor makt eller innflytelse.

Kaninhullet

Kaninhullet brukes som en metafor for det å fortape seg i en verden full av løgn og bedrag. Referansen kommer fra boka Alice i Eventyrland, der Alice faller ned i et hull i bakken og havner i en fantasiverden.

4chan og 8chan/8kun

4chan og 8chan er brukerskapte diskusjonsforumer på internett. De er anonyme nettsteder som blant annet har blitt brukt til å spre konspirasjonsteorier. Nettprofilen Q, som er sentral i konspirasjonsteorien QAnon, skrev de første innleggene sine på nettstedet 4chan. Senere flyttet Q seg til nettstedet 8chan, også kjent som 8kun.

Holocaust(benektelse)

Holocaust er betegnelsen som brukes på folkemordet mot jødene og andre grupper under andre verdenskrig. Dette folkemordet er det mest veldokumenterte folkemordet i historien, men holocaustbenekterne påstår at det aldri har funnet sted.

Polarisering

Polarisering er når ytterpunktene av standpunktene i en sak dominerer, slik at to klart motstridende og ofte ekstreme oppfatninger får mest oppmerksomhet, mens nyansene mellom de to ytterpunktene blir usynlige. I politikken er polarisering at avstanden langs politiske skillelinjer øker, for eksempel avstanden mellom de politiske partiene.

Oppgave 3. Konspirasjonsteorier

 1. Hvordan definerer Peder Nustad en konspirasjonsteori?

 2. Hvordan oppstår konspirasjonsteorier, og hvordan spres de?

 3. På hvilke måter kan konspirasjonsteorier være farlige?

 4. Hvilke konspirasjonsteorier mener Peder Nustad er farlige i dag?

 5. Hvordan burde du møte en konspirasjonsteoretiker?

 6. Hva kan vi som samfunn gjøre for å motvirke konspirasjonsteorier?

Oppgave 4. Diskusjon

Diskuter disse påstandene:

 1. Vi er alle til en viss grad konspirasjonsteoretikere.

 2. Det beste virkemiddelet for å bli kvitt konspirasjonsteorier er å forby dem.

 3. Det er sannsynlig at "noen" styrer verden i det skjulte.

Oppsummer i plenum til slutt.

Kilder

Drangsholt, J.S. (2015, 10. november). Ser deg nede i kaninhullet. I Aftenposten. Hentet fra https://www.aftenposteninnsikt.no/kulturtrender/ser-deg-nede-i-kaninhullet

Færeseth, J. & Dyrendal, A. (2021, 3. februar). QAnon. I Store norske leksikon. Hentet fra https://snl.no/QAnon

Hansen, T. (2020, 26. januar). Byråkrati. I Store norske leksikon. Hentet fra https://snl.no/byr%C3%A5krati

Larsen, J.H. (2013, 30. november). De ti beste konspirasjonsteoriene om Kennedy-drapet. I NRK. Hentet fra https://www.nrk.no/urix

Nilstun, C. (2021, 8. november). Transparent. I Store norske leksikon. Hentet fra https://snl.no/transparent

Nordbø, B. (2018, 17. april). Marginalisering. I Store norske leksikon. Hentet fra https://snl.no/marginalisering

Thorsen, D.E. (2020, 4. november). Polarisering. I Store norske leksikon. Hentet fra https://snl.no/polarisering

Simonsen, K.B. (2019, 4. april). Holocaustbenektelse. I Store norske leksikon. Hentet fra https://snl.no/Holocaustbenektelse

Skiphamn, S.S. & Bergsaker, T. (2017, 14. september). Nei, det er ikke innlysende at 9/11 var en eksplosjon. I Faktisk.no. Hentet fra https://www.faktisk.no/artikler

Søderlind, D. (2006, 18. mai). Den egentlige makten bak makten. I Forskning.no. Hentet fra https://forskning.no/historie

CC BY-SASkrevet av Tor Ivar utvik.
Sist faglig oppdatert 24.02.2022

Læringsressurser

Hva er konspirasjonsteorier?