Hopp til innhold

Fagstoff

Kjente konspirasjonsteorier

For mange er konspirasjonsteorier underholdning, men flere av disse teoriene kan være skadelige for samfunnet. Nedenfor kan du lese om noen av de mest kjente konspirasjonsteoriene.
Eksplosjon i det ene tårnet i World Trade Center, som nettopp er truffet av det andre flyet. Fra det andre tårnet, som ble truffet først, stiger tjukk, svart røyk. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Hva er en konspirasjonsteori?

En konspirasjonsteori er en forklaringsmodell som går ut på at gale ting som skjer i verden, skjer fordi mektige grupper i hemmelighet sammensverger seg for å fremme sin egen, skjulte agenda. Et kjennetegn på slike teorier er at de ofte er basert på en oppfatning av at ingenting skjer tilfeldig, ingenting er hva det ser ut til å være, og alt henger sammen med alt.

Les mer i artikkelen Konspirasjonsteorier.

Terrorangrepet 11. september 2001

Konspirasjonsteoriene om terrorangrepet mot USA 11. september 2001 hevder at amerikanske myndigheter visste om eller dekker over det som "egentlig" skjedde denne dagen. Motivasjonen til myndighetene skal visstnok ha vært å legitimere invasjon av Afghanistan og senere Irak på grunn av økonomiske og politiske interesser.

Konspirasjonsteoriene om 11. september er såkalte hendelseskonspirasjonsteorier. Slike teorier tar gjerne utgangspunkt i rystende hendelser. Her spekuleres det om at myndighetene selv har medvirket til hendelsene, eller at de ikke fortalt hele sannheten om hvem som sto bak. Bevisene for slike konspirasjonsteorier dreier seg om å påpeke påståtte feil i den offisielle forklaringen. Typisk for slike spekulasjoner er at de ikke er dokumentert på en måte som gjør at de kan tilbakevises av allment tilgjengelig informasjon.

Les mer om konspirasjonsteoriene omkring terrorangrepet 11. september 2011 på faktisk.no.

Eurabia

Anders Behring Breivik holder armen opp i nazihilsen med knyttet neve. Foto.

Begrepet Eurabia er satt sammen av ordene Europa og Arabia. Eurabia er en konspirasjonsteori som hevder at muslimer er i ferd med å ta over Europa gjennom økt innvandring. Europeiske politikere og samfunnstopper samarbeider ifølge denne teorien med arabiske land for å gjøre Europa til en islamsk koloni.

Konspirasjonsteorien forekommer over hele Europa og involverer ulike fiender i hvert land. Ifølge tilhengere av Eurabia-teorien i Norge er det spesielt Arbeiderpartiet som er den politiske eliten, eller fienden, som samarbeider med muslimske krefter. Eurabia-teorien var sentral i Anders Behring Breiviks tankegang før terrorangrepene 22. juli 2011.

En relatert teori som har mange likhetstrekk med Eurabia, er konspirasjonsteorien om "den store utskiftningen", hvor det påstås at hvite europeere og amerikanere blir utsatt for et folkemord og erstattet av migranter. Tilhengere av denne konspirasjonsteorien mener blant annet at det er jødene som står bak masseinnvandringen.

Les mer om konspirasjonsteorien Eurabia i Store norske leksikon og i artikkelen om Eurabia.

Holocaustbenektelse

Jernbanespor inn til utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau. Svart-hvitt-foto fra 1945.

Holocaust er en betegnelse som brukes om folkemordet mot jødene og andre grupper under andre verdenskrig. Dette folkemordet er det mest veldokumenterte folkemordet i historien, men holocaustbenekterne påstår at det aldri har funnet sted.

Holocaustbenekterne motstrider ikke nødvendigvis at konsentrasjonsleirene eksisterte, men at det ble begått systematiske drap på jøder. De hevder at antallet drepte jøder var langt lavere enn seks millioner, og at gasskamrene ble brukt til avlusing og ikke til drap. Noen påstår også at gasskamrene ble bygd av de allierte etter andre verdenskrig. Holocaustbenekterne antyder at folkemordet er en fabrikkert løgn som jødene selv har satt ut for å fremme egne interesser. Dette skal være noe de gjør for å skjule den "egentlige sannheten" om et jødisk verdensherredømme.

Les mer om holocaustbenektelse i Store norske leksikon.

Sions vises protokoller

En kongeskikkelse på en trone, omgitt av religiøse symboler og russisk skrift. Illustrasjon.

Sions vises protokoller er en samling av forfalskede og fabrikkerte tekster. Tekstene framstår som hemmelige møtereferater og avslører tilsynelatende en gigantisk jødisk sammensvergelse. Jødene skal i det skjulte styre både kommunismen og kapitalismen, og møtereferatene skal vise at jødiske ledere har lagt planer om å gripe verdensmakten.

Sions vises protokoller ble første gang trykket i 1903, og allerede i 1921 ble protokollene avslørt som en forfalskning. Det forhindret likevel ikke at tekstene ble spredt over hele verden. Antisemitter har brukt, og bruker fortsatt, tekstene som "bevis" på at det finnes et jødisk komplott om å oppnå jødisk verdensherredømme.

Les mer om Sions vises protokoller i Store norske leksikon.

Les mer om antisemittisme i artikkelen Antisemittisme – alle konspirasjonsteoriers mor.

QAnon

Plakater med falsk informasjon som er hengt opp i et vindu. Foto.

QAnon er en konspirasjonsteori som på mange måter er en oppsamling av en rekke konspirasjonsteorier som har eksistert i USA de siste femti årene. Navnet stammer fra nettprofilen Q, som er en ikke-identifisert person som påstår å ha adgang til topphemmelig informasjon. Q har postet gåtefulle og kodede meldinger på nettstedet 4chan, som andre igjen har tolket og spredd videre gjennom sosiale medier. De anonyme følgerne som tolker meldingene fra Q, omtaler seg selv som anons.

Tilhengerne av QAnon hevder at det eksisterer en "dyp stat", som er et hemmelig nettverk av mektige personer som styrer USA. Dette nettverket av politikere, byråkrater og milliardærer skal være involvert i satanisme, kannibalisme og pedofili. Forestillingen om "dypstaten" og en sammensvergelse av djeveldyrkende pedofile har man overtatt fra eldre konspirasjonsteorier og blandet sammen med QAnon.

Ifølge tilhengerne av QAnon er Donald Trump den eneste som kan avsløre og rydde opp i denne enorme konspirasjonen.

Les mer om QAnon i Store norske leksikon.

Mordet på John F. Kennedy

En smilende president John F. Kennedy og kona Jackie sitter i baksetet på en åpen bil som kjører i en kortesje med sikkerhetsvakter rundt. Langs veikanten står folk tett i tett og ser på. Foto.

I 1963 ble president John F. Kennedy skutt og drept i Dallas. Drapet utløste en rekke ulike teorier om hvem som egentlig sto bak attentatet.

Ifølge den offisielle forklaringen fra amerikanske myndigheter var det Lee Harvey Osvald som var drapsmannen. Konspirasjonsteoretikere har på sin side hevdet at det må ha vært mer enn én skytter, og at det må ha vært noen mektige grupper som opererte i bakgrunnen. Alt fra FBI og CIA, til mafiaen og høyreekstremister har blitt trukket fram som mulige bakmenn.

Les mer om John F. Kennedy i Store norske leksikon.

Terrorgruppen IS er skapt av USA

Svart- og hvitkledde menn med svarte hetter som dekker alt unntatt øynene, står på rekke og poserer med maskingevær. Foto.

Midtøsten-politikken til USA og Israel har over tid skapt misnøye blant både politikere og befolkningen i de berørte landene. Det har derfor ikke vært uvanlig med konspirasjonsteorier som har gitt USA og Israel skylden for det meste som har skjedd i regionen.

En av konspirasjonsteoriene om USA og Israels rolle i Midtøsten har vært at disse to har støttet opprettelsen og framveksten av terrororganisasjonen Den islamske staten (IS). Dette skal ha skjedd fordi USA og Israel er tjent med politisk ustabilitet i Midtøsten. Man kan være kritisk til måten de to statene har operert på i Midtøsten, men det er noe helt annet å beskylde dem for bevisst å ha skapt en terrororganisasjon.

Les mer om Den islamske staten på FN.no.

Chemtrails

Et fly med kondensstriper etter seg på en klar og blå himmel. Foto.

Konspirasjonsteorien om chemtrails hevder at myndighetene har et hemmelig program for å påvirke klimaet eller å hjernevaske og kontrollere befolkningen. Dette gjør de ved å slippe ut gasser og kjemikalier over oss fra fly, og årsakene holder de hemmelige.

Konspirasjonsteoretikerne hevder at stripene et fly etterlater seg i lufta, i realiteten er slike gasser og kjemikalier. Denne påstanden har blitt motbevist gjentatte ganger av forskningsmiljøer, som forklarer at stripene etter fly er kondensstriper som hovedsakelig består av vanndamp.

Les på forskning.no om flystripene på himmelen er farlige for oss.

Flat-jord-teorien

Jorda formet som en flat skive med Nordpolen i midten, hav og verdensdeler rundt og Antarktis som en frossen kant ytterst rundt hele skiva. Illustrasjon.

I enkelte miljøer har det spredd seg konspiratoriske tanker om at jorda ikke er rund, men flat. Ifølge flat-jord-teorien er ikke jorda som en globus, men en rund skive omgitt av en isvegg. Denne isveggen er Antarktis.

Konspirasjonsteoretikerne hevder blant annet at det er dannet en enorm sammensvergelse for å holde det skjult at jorda er flat. I denne sammensvergelsen inngår myndigheter, NASA og andre romfartsorganisasjoner, som har forfalsket satellittbilder av jorda som en rund kule. Det å tro at jorda er flat, er ikke i seg selv en konspirasjonsteori, men . Det er først når man tror at myndigheter og forskere aktivt lyver om "sannheten", det blir snakk om en konspirasjonsteori.

Tilhengere av flat-jord-teorien er, som andre konspirasjonsteoretikere, mer tilbøyelige til å tro på flere konspirasjonsteorier, for eksempel at månelandingen aldri har skjedd.

Les mer på forskning.no om hvorfor noen tror jorda er flat.

En skjult agenda bak covid-19

En gruppe mennesker med plakater samlet foran Stortinget. I forgrunnen et stort banner med teksten "media er viruset". Foto.

Koronaepidemien som rammet verden i januar 2020, har ført til en rekke konspirasjonsteorier. Noe som ofte går igjen i teoriene, er fornektelse av informasjonen fra nasjonale helsemyndigheter og Verdens helseorganisasjon (WHO). I flere land har det oppstått konspirasjonsteorier om at covid-19 er menneskeskapt, og at det er mektige personer som ønsker å tjene penger på pandemien.

Videoen Plandemic: The Hidden Agenda Behind COVID-19 presenterer en slik konspirasjonsteori. Videoen fremmer uriktige og udokumenterte påstander. Det påstås blant annet at det finnes en verdensomspennende elite som står bak covid-19, og som ønsker å tjene penger på pandemien ved å tilby en vaksine.

Les mer om "Plandemic"-videoen på faktisk.no.

En hemmelig elite styrer verden

Grønn trekant med svarte sjatteringer og et øye i midten. Illustrasjon.

Det finnes flere konspirasjonsteorier om hemmelige eliter som trekker i trådene og styrer verden i all hemmelighet. De er oftesystemkonspirasjonsteorier, eller superkonspirasjonsteorier, som hevder at målet til elitene er å skape en ny verdensorden, New world order. Slike hemmelige eliter skal bestå av velstående og mektige mennesker, som gjerne er politikere og personer tilknyttet media, mektige organisasjoner eller multinasjonale selskaper. Disse menneskene planlegger å overta eller å opprettholde det eksisterende verdensherredømmet. FN skal for eksempel angivelig ha som mål å etablere en verdensregjering og avskaffe all privat eiendomsrett.

Det finnes forskjellige varianter av disse teoriene, men forskjellene handler i stor grad bare om hvem de angivelige elitene er. Frimurere, illuminater, kommunister, katolikker, jøder og globalister har blitt beskyldt for å ha verdensherredømme som mål.

Les mer om frimureri i Store norske leksikon.

Les mer om illuminater på forskning.no

Les mer om antisemittisme i Store norske leksikon.

Les mer om New world order og FN på forskning.no

I videoen nedenfor forteller noen av NRKs utenrikskorrespondenter om konspirasjonsteorier som finnes forskjellige steder på jorda.

Kilder

Amundsen, B. (2019, 5. april). Derfor mener noen at jorda er flat. I Forskning.no. Hentet fra https://forskning.no

Brandslet, S. (2021, 2.februar). Hvilken konspirasjonsteori tror du på? I Forskning.no. Hentet fra https://forskning.no/historie

Dannevig, P. (2018). Kondensstriper. I Store norske leksikon. Hentet fra https://snl.no/kondensstriper

Den islamske staten (2021, 22. juni). I FN-sambandet. Hentet fra https://www.fn.no

Dyrendal, A. (2020, 23. oktober). Konspirasjonsteorier. I Store norske leksikon. Hentet fra https://snl.no/konspirasjonsteori

Dyrendal, A. (2020, 6. mai). Sions vises protokoller. I Store norske leksikon. Hentet fra https://snl.no/Sions_vises_protokoller

Færeseth, J. & Dyrendal, A. (2021, 3. februar). QAnon. I Store norske leksikon. Hentet fra https://snl.no/QAnon

Graff, S.B. (2019, 14. april). 10 populære konspirasjonsteorier. I Abcnyheter. Hentet fra https://www.abcnyheter.no/nyheter/norge

Hofseth, A. (2019, 25. november). Konspirasjonsteorienes mørke side. I NRK. Hentet fra https://nrkbeta.no

Hoffmann, T. (2010, 22. oktober). Spør en forsker. Er flystriper på himmelen farlige for oss? I Forskning.no. Hentet fra https://forskning.no

Jahr, I. (2021, 16. august). John F. Kennedy. I Store norske leksikon. Hentet fra https://snl.no/John_F._Kennedy

Larsen, J.H. (2013, 30. november). De ti beste konspirasjonsteoriene om Kennedy-drapet. I NRK. Hentet fra https://www.nrk.no/urix

Molnes, G. (2020, 7. september). Nei, dette dokumentet beskriver ikke FNs Agenda 21 eller Agenda 2030. I Faktisk.no. Hentet fra https://www.faktisk.no/artikler

Owe, J.R. (2020, juni). Konspirasjonsteorien Eurabia. I 22. juli-senteret. Hentet fra https://22julisenteret.no

Sandberg, H. (2019, 18. juni). Ti konspirasjonsteorier om månelandingen, og hvorfor de er feil. I NRK. Hentet fra https://www.nrk.no/urix

Simonsen, K.B. (2019, 4. april). Holocaustbenektelse. I Store norske leksikon. Hentet fra https://snl.no/Holocaustbenektelse

Skipshamn, S.S & Akerbæk, E. (2020, 1. september). Derfor kan du ikke stole på "Plandemic-videoen". I Faktisk.no. Hentet fra https://www.faktisk.no/artikler

Skiphamn, S.S & Bergsaker, T. (2017, 14. september). Nei, det er ikke innlysende at 9/11 var en eksplosjon. I Faktisk.no. Hentet fra https://www.faktisk.no/artikler

Søderlind, D. (2006, 18. mai). Den egentlige makten bak makten. I Forskning.no. Hentet fra https://forskning.no/historie

Søderlind, D. (2005, 11. november). Ja, vi har vært på månen. I Forskning.no. Hentet fra https://forskning.no

Thorsen, D.E. (2021, 22. februar). Eurabia. I Store norske leksikon. Hentet fra https://snl.no/Eurabia

CC BY-SASkrevet av Tor Ivar Utvik.
Sist faglig oppdatert 17.02.2022

Læringsressurser

Hva er konspirasjonsteorier?