Hopp til innhold

Fagstoff

Forskningsprosessen – en kort oversikt

Et forskningsprosjekt består av flere forskjellige deler. Det starter med at du finner tema, formulerer en problemstilling og finner bakgrunnsinformasjon. Deretter velger du metode og hvem du skal undersøke, før du samler inn data, analyserer funnene dine og presenterer resultatet.

Her får du en kort oversikt over de ulike trinnene i forskningsprosessen og lenker til artikler hvor du kan finne mer informasjon om hvert enkelt trinn.

  1. Velg tema

    Først må du velge hva du vil forske på. Hva skal være tema for undersøkelsen? Vil du for eksempel forske på kulturforskjeller, kriminalitet, sosialisering eller sosiale forskjeller?

  2. Lag en problemstilling

    Bruk temaet ditt til å velge en problemstilling. En problemstilling er et begrunnet forskningsspørsmål. Det blir vanligvis formulert som et enkelt spørsmål, for eksempel: "Hvordan kan sosiale medier skape kroppspress?", "Hva er konsekvensene av mobbing?" eller "Hvorfor blir jenter med hidsjab utsatt for negative sosiale sanksjoner?"

  3. Finn relevant bakgrunnsinformasjon

    Bruk faglitteratur og kilder på nett til å finne bakgrunnsinformasjon om problemstillingen din. Vær kritisk til den informasjonen du finner. Den må være pålitelig og troverdig.

  4. Velg forskningsmetode

    Finn ut hvilken metode som passer best til prosjektet ditt. Hvilken framgangsmåte bør du velge for å få svar på problemstillingen din? Du kan enten velge en kvalitativ metode, der du går i dybden på færre personer, eller en kvantitativ metode, der du samler inn mer begrenset informasjon om flere.

  5. Velg forskningsutvalg

    Finn ut hvem du skal forske på. Hvilke personer kan du undersøke for å få svar på problemstillingen din? Når du velger ut deltakere, må du være deg bevisst hvilken framgangsmåte du bruker slik at utvalget ikke blir skjevt og gir et ensidig bilde av virkeligheten.

  6. Saml inn data

    Gå ut i samfunnet og gjennomfør datainnsamlingen. Velg den innsamlingsmåten som i størst mulig grad kan svare på problemstillingen din. Du kan for eksempel bruke intervju, observasjoner eller dokumentanalyser.

  7. Analyser og drøft dataene

    Systematiser og tolk den informasjonen du har samlet inn. Finn fram til mønstre og sammenhenger, og diskuter det du har kommet fram til ved hjelp av relevant teori og tidligere forskning.

  8. Presenter forskningsprosjektet

    Til slutt skal du formidle det du har kommet fram til. Du kan skrive en forskningsrapport eller gjennomføre en forskningspresentasjon.

CC BY-SASkrevet av Karl Henrik Aanesen.
Sist faglig oppdatert 30.11.2021

Læringsressurser

Å jobbe med forskningsoppgave