Hopp til innhold

Fagstoff

Introduksjon til datanettverk

Datanettverk er i dag å finne i de fleste hjem og bedrifter. Nettverk kommer i alle slags størrelser og må tilpasses behovet og hvor de kan og skal plasseres. Et godt oppsatt nettverk vil være pålitelig og nesten usynlig for brukerne. Det bare fungerer.
Nærbilde av en ruter med fire nettverksporter. Små figurer (arbeidsmenn) setter en nettverkkabel inn i en av portene. Illustrasjon
Åpne bilde i et nytt vindu

Sammensatte enheter i nettverk

Svart lav plastikkboks med runde kanter. Tre antenner stiller opp fra baksiden. Tre kabler går inn på baksiden. På framsiden er det noen status-lys. Foto
Åpne bilde i et nytt vindu

I private hjem og små bedrifter bruker mange trådløs-rutere. Disse leveres ofte av en nettleverandør og er en sammensatt enhet som inkluderer alle nettverks-komponentene som trengs for å få trådløst og kablet nettverk og internett i en liten bygning eller leilighet. Alt samlet i en fysisk boks.

Eksempel på komponentene som kan være inkludert i en trådløs ruter:

  • Modem/medieomformer
  • Ruter
  • Brannmur
  • Svitsj
  • Aksesspunkt

Trådløsrutere er populære fordi de er enkle å sette opp, tar liten plass og lager lite rot.

Fordi trådløsrutere er laget hovedsakelig for det private markedet, er de ofte svakere og har mindre konfigurasjons-mulighet enn dedikert utstyr tiltenkt bedriftmarkedet.

Sammensatte enheter i opplæring og nettverksmodeller

For å forstå hvordan datanettverk fungerer trenger du kunnskap om hver enkelt komponenttype som brukes i nettverkene og hvordan disse er koblet sammen. I sammensatte enheter som trådløse rutere er mye av denne informasjon skjult, noe som gjør det vanskeligere for en nybegynner å forstå hvordan komponentene er satt sammen.

Derfor er det lurt å se på hver komponent for seg selv. Når du senere skal lage nettverks-modeller bør du unngå å bruke sammensatte enheter (selv om du i praksis ville brukt en slik enhet hvis du skulle satt opp nettverket).

Oppbyggingen av enkle nettverk

Datanettverk består av forskjellige komponenter som settes sammen for å dekke det spesifikke behovet vi har i hvert enkelt nettverk. I animasjonen under er det satt opp et enkelt eksempel. Eksempelet viser et hjemmenettverk med en trådløs ruter. Animasjonen viser hvordan kommunikasjon går mellom komponentene i nettverket og ut på internett.

LAN/WAN og nettverkets oppbygging

Når vi snakker om nettverk bruker vi ofte begrepene LAN (Local Area Network) og WAN (Wide Area Network).

LAN er lokalnettverket som er på innsiden av ruteren. Som privatpersoner eller IT-arbeidere i bedrifter er det her vi stort sett arbeider. WAN er på utsiden av ruteren og inkluderer alt annet (potensielt sett resten av internett).

Ofte kommer internett-tilkoblingen gjennom fiber, kabel-TV, 4G/5G eller ADSL, og vi bruker et modem/medieomformer for å få signalet over i et medium som er mer vanlig i lokalnettverk. For eksempel kobber-nettverkskabel med RJ45-plugger.

Lokalnettverket (LAN) starter ved ruteren. Denne kobler sammen det lokale nettverket (LAN) mot nettleverandørens nettverk (WAN). Gjennom dette får vi tilgang til internett. Ruteren har ofte en innebygget brannmur som filtrerer datapakkene som skal mellom LAN og WAN. I større bedrifter er brannmuren sin egen komponent og plassert rett etter ruteren.

Ruteren er på innsiden av nettverket koblet til en svitsj. Svitsjen gjør det mulig å koble sammen flere enheter i lokalnettverket. Til svitsjen kan vi koble maskiner og utstyr med kabel. Vi kan også koble til aksesspunkt (AP) som gjør det mulig å ha trådløst nettverk.

Oppsummeringsspørsmål

Etter å ha lest teksten, kan du svaret på disse spørsmålene?

  • Hva gjør en trådløs ruter?
  • Hva menes med en sammensatt nettverks-enhet?
  • Nevn komponentene som kan inngå i en trådløs ruter.
  • Forklar hva LAN og WLAN er og forskjellen mellom dem.


Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Tron Bårdgård.
Sist faglig oppdatert 17.04.2020

Læringsressurser

Lokale nettverk